Zoetstof

Voor zij die het nog niet gezien hebben, gisteren kon je een artikel over Geert en mezelf lezen in Het Laatste Nieuws. Daarin stond ook een stuk over deze blog en als reactie heb ik intussen heel wat vragen ontvangen over welke zoetstof te gebruiken. Nu denk ik dat het antwoord op die vraag voor velen nuttig kan zijn, dus daarom dit berichtje.

De lijst is hoogstwaarschijnlijk niet volledig, maar het geeft je toch al een idee.

Mijn voorkeur gaat uit naar gewone strooizoetstof. Waarom? Die is makkelijk in gebruik, kan je zowel warm als koud gebruiken (mits enige aanpassing van recepten) en is schappelijk van prijs.

Die strooizoetstof is het type Canderel of wit product. Canderel geeft zelf aan dat door de nieuwe samenstelling (sinds 2004) je kan bakken tot 220°C. Nu, bij zo een hoge temperaturen vermindert het toch wat aan zoetkracht vind ik, en kan je beter wat meer gebruiken. Maar voor temperaturen tot ongeveer 180°C is er geen probleem.

Een tweede zoetstof die sinds enige tijd te verkrijgen is, is tagatose (van Damhert). Tagatose is een natuurlijke suiker die uit lactose (= melksuiker) verkregen wordt. Het leuke van dit product is dat je er perfect mee kan bakken, en je gebak is ook luchtiger dan wanneer je strooizoetstof gebruikt. En, het heeft nauwelijks invloed op je bloedsuikerspiegel. Nadeel? De kostprijs: 7 à 8 euro voor een doos vind ik toch wat veel om dagdagelijks te gebruiken. Meer info over Tagatose vind je op de website van dit (Limburgse) bedrijf.

Verder zijn er nog een aantal producten die al jàren op de markt zijn, maar waar ik zelf niet zo een fan van ben.
- Prodia: zoetstof op basis van aspartaam en aseculfaam-k. Nadeel is de wat bittere smaak.
- Vloeibare zoetstoffen (type Natrena): ook hier weer vind ik dat er soms een raar smaakje aan je desserts komt te zitten.
- Fructose: hiermee kan je perfect bakken, enz. maar het heeft een grotere invloed op de suikerspiegel dan de anderen.

Deze week heb ik ook nog in de krant gelezen dat de nieuwste zoetstof, Sweetwell (ook van Belgische makelij), binnenkort ook voor particulieren op de markt zou komen. Het bevat ingrediënten uit suikerbieten, cichorei en maïs en zou geen smaakverschil geven t.o.v. gewone suikers. Ik kijk er alvast naar uit! Wil je het al eens testen? In Ronse kan je tegenwoordig een restaurant vinden waar de hele dessertkaart suikervij is!

En nu we toch volledig suikervrij bezig zijn, zou ik nog even de aandacht willen vestigen op een sms-actie ten voordele van het onderzoek naar diabetes. De vzw Hippo & Friends (ten voordele van kinderen met diabetes) heeft deze actie opgestart om wetenschappelijk onderzoek via het Belgisch Diabetes Register te ondersteunen.

Nog even dit: de foto hierboven en de foto die ik standaard gebruik op de blog komen beiden uit de reportage. Met dank dus aan fotograaf Eddy Vangroenderbeek van Het Laatste Nieuws!

Reacties

  1. Hartelijk dank om te verwijzen naar vzw Hippo & Friends!We hebben ook een link geplaatst op onze site!Ik blijf je blog zeker volgen.
    Groetjes en nog een fijne dag !
    Babs

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts