donderdag 2 september 2010

Perziken-amandeltaart

Ik had eens zin in wat anders dan de standaard appeltaart met pudding. Nu zag ik dat de perziken in de reclame stonden en ja, dan begin ik daar maar mee natuurlijk. Uiteindelijk is het deze perziken-amandeltaart geworden.

Het duurt vrij lang eer ze klaar is, maar het resultaat mag er wezen!

Dit recept geeft een taart van +/- 23cm.

Ingrediƫnten

Voor het deeg
- 175 gram bloem
- 85 gram ongezouten goede boter
- 1 el zoetstof
- 2 eigelen

Voor de vulling
- 10 gram zoetstof
- 140 gram boter
- 2 eieren (losgeklopt)
- 125 gram gemalen amandelen
- 50 gram bloem
- 3 perziken, in partjes
- Suikervrije abrikozenconfituur

Bereidingswijze

Begin met het deeg te maken. Hiervoor wrijf je de bloem met de in blokjes gesneden boter tot je een poederige massa hebt (zoals broodkruim). Dan vervolgens 1 eigeel + 1 tl water toevoegen en mengen. Opnieuw 1 eigeel + 1 tl water toevoegen en kneden tot je een stevig deeg hebt. In folie wikkelen en minstens 30 minuten laten rusten in de koelkast.

De oven voorverwarmen op 200°C. Het deeg uitrollen tot de grootte van je bakvorm. De bakvorm bedekken met bakpapier en het deeg erin doen. Opnieuw een laagje bakpapier op doen en bedekken met bakbonen (of gewone droge bonen als je geen bakbonen hebt). Ikzelf gebruik tegenwoordig deze keramieke bakbonen. Heel eenvoudig te gebruiken, gewon afkoelen, afspoelen en klaar voor volgend gebruik.

De bodem dan 10 minuutjes bakken. De bakbonen en het bovenste bakpapier verwijderen en een aantal gaatjes in de bodem prikken. Zet de taartbodem dan opnieuw 10 minuten in de oven.

Ondertussen kan je de vulling maken. Klop de zoetstof en de boter tot een romig geheel. Klop de eieren erdoor en vervolgens de amandelen en de bloem. Doe dit mengsel in de taartbodem en schik de perziken er bovenop. Bak het geheel gedurende 35 minuten.

Laat afkoelen op een taartrooster. Wanneer de taart volledig afgekoeld is bestrijk je de bovenkant met abrikozenconfituur.

1 opmerking: