woensdag 15 september 2010

Pasta Carbonara

Op uitdrukkelijk (en dwingend) verzoek van mijn mama vandaag het recept voor carbonara. De foto volgt nog, maar aangezien het verzoek er vanmorgen pas kwam, had ik nog niet de tijd om het zelf nog een keertje klaar te maken ;)

Voor de volledigheid zet ik er de basisversie op, maar ook enkele varianten die ik regelmatig klaarmaak. Het kan zo eenvoudig of ingewikkeld als je zelf wil en ik moet zeggen, 't is hier altijd zeer geliefd.

Je kan een carbonara makkelijk maken met spekblokjes, maar wil je een echt lekker smaak hebben, dan kies je beter voor pancetta.

Gewoon zo serveren met een stukje ciabatta en eventueel een slaatje (sla, tomaat, pijnboompitten en een dressing van olijfolie en balsamico-azijn).

De volgende hoeveelheden gebruik ik voor 2 personen.

Basisversie

Ingrediënten

- Pasta
- Een pakje spekblokjes of twee dikke schijven pancetta
- 3 eierdooiers
- 75 ml room
- Een handvol versgeraspte parmezaan

Bereidingswijze

Bak de stukjes pancetta of spek. Meng in een apart kommetje de room en de eierdooiers, kruid met peper en zout (niet te veel, spek kan al zout zijn!) en voeg er een deel van de parmezaan aan toe.

Kook de pasta. Doe de spekblokjes erbij. Voeg het roommengsel toe en meng voortdurend zodat de saus wat opwarmt. Let op! Je saus moet natuurlijk wel lopend blijven en niet stollen. Is ze wat te dik, dan kan je ze verdunnen met wat van het kookvocht van de pasta.


Carbonara met Salsiccia

De luxueuze versie van een carbonara. Heel lekker, maar wat moeilijker om klaar te maken want salsiccia-worsten vind je niet zo gemakkelijk hier in de buurt. Wil je het toch klaarmaken: een aanrader voor salsiccia is beenhouwerij Rondou in Leuven. Je kan ze echter ook vinden in Cora.

Dit recept is gebaseerd op een recept van Jamie Oliver (lichtjes aangepast toch weer).

Ingrediënten

- Pasta
- 2 Salsiccia worsten
- 2 dikke plakken pancetta
- 3 eierdooiers
- 75 ml room
- Een handvol versgeraspte parmezaan
- zest van 1/2 citroen
- Verse peterselie

Bereidingswijze

Snij het vel van de worsten open. Haal het vlees eruit en vorm er balletjes van. Bak deze tesamen met de blokjes pancetta.

Meng in een apart kommetje de room en de eierdooiers, kruid met peper en zout, voeg er een deel van de parmezaan en de zest van de citroen aan toe.

Werk de pasta verder af zoals het basisrecept en dien op met de verse peterselie.


Carbonara met erwtjes

Zelfde bereiding als het basisrecept, enkel nog wat erwtjes aan toevoegen. Deze kook je de laatste 2 minuutjes bij de kokende pasta.

1 opmerking:

  1. dat maak ik vanavond klaar sé.... , ik doe er zelf ook als eens witlof of prein !

    BeantwoordenVerwijderen