Kipkroketten

Gisterenavond stond er hier een 'roast dinner' op het menu: braadkip, worteltjes, look, aardappeltjes. Nu, met twee personen een heel kip, dat is wel wat veel van het goede. Ik zat dus met overschotjes.

Dan maar nadenken wat ik ermee kan aanvangen. Vanmiddag dus kipkroketten gemaakt.

Heb je geen gebraden kipvlees, geen probleem. In principe maak je de kroketten met gekookt vlees.

Tip: je kan met onderstaand recept ook perfect bitterballen maken i.p.v. kroketten.

Ingrediënten

- 200 gram vlees (fijngesneden, in draadjes)
- 1/2 kleine ui
- 175 ml kippenbouillon
- 20 gram boter
- 20 gram bloem + extra om de kroketjes in te rollen
- peper, zout, nootmuskaat en tijm
- losgeklopt ei
- paneermeel

Bereidingswijze

Smelt de boter in een kom. Fruit er de ui in. Doe de bloem erbij en maak een roux. Giet langzaamaan, onder voortdurend roeren, de kippenbouillon bij het bloemmengsel. Laat nog even koken om de bloemsmaak weg te krijgen. Kruid met peper, zout, nootmuskaat en wat tijm. Voeg de stukjes kip bij en laat het mengsel volledig afkoelen.

Eens afgekoeld vorm je er kroketjes van. Doe deze vervolgens door de bloem, het ei en paneermeel.

Bak ze een paar minuutjes in 170°C in de frietketel.

Reacties