Seizoensproducten: Mei

We zijn alweer mei. En hoewel het weer dat vandaag niet echt toont, betekent dat volop lente. Hoog tijd om je kruidentuin in orde te brengen, mocht je het nog niet gedaan hebben. Mijn kruidenhoekje staat nu een tweetal weken te blinken. De bieslook is gewoon terug beginnen groeien na de winter, de andere kruiden zijn vers aangeplant. Welke dan? Peterselie, basilicum, rozemarijn en keukentijm. Kruiden die hier veel gebruikt worden.

Verder in deze blog ga ik in op seizoensproducten. Ik kook graag met producten die ‘in season’ zijn. Ze zijn niet alleen lekkerder op dat moment, maar vaak ook stukken goedkoper. Tijd om te kijken wat de maand mei ons brengt dus.

Asperges

Eindelijk, ze zijn er. Witte asperges ‘op Vlaamse wijze’ of groene asperges in een risotto of – nog beter – een verse pasta met ricotta. Heerlijk!
De witte asperges moet je schillen (best met een dunschiller), de groene kan je zo eten. Enkel de harde uiteinden verwijderen.
Om te bewaren: wikkel ze in een vochtige keukendoek en leg ze zo in de koelkast.
Bereiden? Koken, stomen, roosteren, grillen… laat je verbeelding er maar op los!

Courgette

Eet je liefst courgettes wanneer ze nog klein zijn, dan is dit ook de ideale periode. Later op de zomer worden het nogal fameuze blokken. Wanneer pa vroeger de courgettes uitdeed, konden die toch makkelijk enkele kilo’s wegen, en eerlijk gezegd, dan was voor mij de fun eraf hoor.
Ook dit is een heel veelzijdige groente: pocheren, blancheren, opvullen, bakken, frituren, stomen, … Noem maar op.
Heel lekker zijn gefrituurde courgettebloemen, maar om die vast te krijgen is geen sinecure.

Erwten

Heel het jaar door makkelijk te krijgen, maar wil je ze vers, dan begint nu het seizoen voor verse erwtjes (mei – november).
Persoonlijk ben ik er niet dol op, tenzij als toevoeging aan een carbonara.

Ook in seizoen

artisjokken – aubergines – bananen – broccoli – kiwi – lam – langoustines – lenteui – munt – nieuwe aardappelen – radijs – spinazie – venkel – vlier – wortelen – zeebaars

Reacties

 1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten