zondag 2 mei 2010

Coffee Cupcakes

Cupcakes zijn op gebied van gebakjes een hit tegenwoordig. Nu, om die cakejes te gaan versieren als je geen suiker mag hebben... 't is geen sinecure. Rolfondant is puur suiker, en ook gewoon glazuur moet gemaakt worden met bloemsuiker en is dus uit den boze.

Er zijn een aantal andere cupcakejes, maar ze zijn zeldzaam. Het recept hieronder stond oorspronkelijk in het Britse Good Food Magazine van februari 2009. Ik heb het recept herwerkt naar een suikervrije versie en ook de topping heb ik lichtjes aangepast. Het is sowieso al geen hard wordende topping, dus eentje die je er op het allerlaatste moment maar kan op doen. Komt daar nog bij dat zoetstoffen een substantie vloeibaarder houden dan suiker, dus moesten ook de andere hoeveelheden aangepast worden. Maar, het is uiteindelijk gelukt. Ook hier wordt er dus af en toe een cupcakeje gegeten!

Dit recept is goed voor ongeveer 10 cupcakejes.

Ingrediënten

 • 100 gram boter, goed zacht
 • 100 gram zelfrijzende bloem
 • 10 gram zoetstof voor het cakebeslag + 2 el zoetstof voor de topping
 • 2 eieren
 • 2 tl oploskoffie, gemixt met 100 ml kokend water (en terug afgekoeld)
 • 25 gram walnoten, gehakt + 12 halve walnoten (voor de topping)
 • 100 gram mascarpone


 • Bereidingswijze

  Verwarm de oven voor op 180°C.

  Meng de boter, zoetstof, bloem en eieren samen met 4 tl van de koffie en een snuifje zout tot een romig geheel. Meng hieronder de gehakte walnoten.

  Lepel het beslag in cupcakevormpjes. Let op, doe ze maar tot ongeveer 2/3 vol! Het beslag rijst nog tijdens het bakken. Bak ze gedurende 18 à 20 minuten. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.

  Doe de mascarpone, 1 tl koffie en de overige zoetstof in een kom en meng tot een homogeen mengsel. Doe een lepel van dit mengsel op elk cakeje en werk af met een halve walnoot.

  Je kan de cakejes pas vlak voor het serveren afwerken met de topping. Als je ze op voorhand wil maken, maak dan het mascarponemengsel klaar en zet het in de frigo tot je het wil gebruiken. Haal het uit de frigo, meng nogmaals goed door elkaar en lepel het dan op je cakejes.

  Adresje
  Voor de geïnteresseerden: mijn cakevormpjes komen van het kookwinkeltje in het Entre Deux shoppingcenter in Maastricht (tweede verdieping, in de hoek aan de kerk).

  Cook & Co
  Spilstraat 6c 15
  6211 CP Maastricht

  1 opmerking:

  1. Kan het dat in dit recept teveel boter gebruikt wordt? Mijn cupcakejes dreven als het ware in de oven rond in hun vormpje..

   BeantwoordenVerwijderen