Kalfsblanket
Serveertips die meestal gegeven worden: gekookte aardappelen (maar dat eten wij niet graag) of rijst (daar begint Geert zelfs niet aan). Ik heb het dus op tafel gezet met Pommes Duchesses.
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gr kalfsstoofvlees
- 250 gr kalfsgehakt
- 6 à 8 wortelen
- 1 ui
- 1 laurierblaadje
- 1 tl gedroogde tijm
- Peper & zout
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 4 dl bouillon (zie verderop in recept)
- 1 eierdooier
- Sap van ½ citroen
- 1 dl room
Bereidingswijze
Breng een pot water aan de kook met de grof gesneden ui, laurier en tijm. Doe er het stoofvlees bij en laat 1u zacht koken onder deksel.
Kruid intussen het kalfsgehakt met peper en zout en rol er balletjes van. Snij de wortelen in schijfjes. Laat de balletjes en schijfjes 5 minuten meekoken met het vlees.
Schep het vlees, de balletjes en de wortelen uit de bouillon. Zeef de bouillon en hou 4 dl apart voor de saus.
Laat op een zacht vuur de boter smelten. Maak een roux met de bloem. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook (ondertussen blijven roeren). Klop de eierdooier los met de room. Voeg deze (van het vuur af!) bij de saus. Voeg het citroensap toe en kruid met peper en zout.
Doe het vlees en de balletjes terug in de pot bij de saus en warm nog even op (niet meer koken).
Overstrooi met peterselie bij het opdienen.
Hey Tinneke,
BeantwoordenVerwijderenIk heb iemand doorgestuurd om te kijken naar jou recepten, een jong meisje die ineens te horen kreeg dat ze suikerziekte, type 1 zou hebben.
Hopelijk kan ze met hjou recepten al wat beter mee leven.
Ik vond het fijn dat ik hier iemand mee kon helpen. Bedankt! Groetjes, Miche
PS en je weet het he, als ik jou kan helpen, ik doe het...