woensdag 21 april 2010

Tiramisu

Ik eet geen suiker en de overgrote meerderheid van mijn desserts en gebakjes zijn dan ook suikervrij. In het begin deed ik de moeite om apart te koken/bakken met en zonder suiker, maar dat heb ik intussen zo goed als opgegeven. De meeste mensen maken er ondertussen ook niks meer uit dat je zoetstof in plaats van suiker gebruikt.

Hieronder twee recepten voor tiramisu: klassiek en met aardbeien. Wil je ze toch met suiker maken: hoeveelheid zoetstof x10 doen en de koekjes gewoon vervangen door boudoirs.

Klassieke tiramisu

Ingrediënten

  • 250 gram mascarpone
  • 2 eieren
  • 7 gram zoetstof (vb. canderel)
  • Sterke koffie
  • 4 cl Amaretto
  • Suikervrije speculoos
  • Ongezoet cacaopoeder


  • Bereidingswijze

    Splits de eieren en de dooiers. Klop de dooiers los met de zoetstof en de Amaretto, voeg de mascarpone bij en roer tot een homogeen mengsel. Klop de eiwitten stijf en spatel voorzichtig onder de kaasmassa.

    Verdeel een laag in koffie gedrenkte koekjes kommetjes, daarboven een laag van de crème, opnieuw koekjes, enz. Eindig met een laagje crème. Laat opstijven in de koelkast en bestrooi vlak voor het opdienen met het cacaopoeder.


    Tiramisu met aardbeien

    Ingrediënten

  • 250 gram mascarpone
  • 1 ei
  • 1 klein bakje aardbeien
  • 2 à 3 gram zoetstof
  • 1 blaadje gelatine
  • 5 cl aardbeienlikeur

    Bereidingswijze

    Week het gelatineblaadje in koud water. Splits het ei. Klop de dooier los met de zoetstof.

    Verwarm de aardbeienlikeur en los er de gelatine in op. Meng dit met het eierdooiermengsel en de mascarpone. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel.

    Schik een laagje aardbeienschijfjes in een kommetje, gevolgd door een laagje van het mengsel. Doe verder tot het mengsel op is. Laat opstijven in de koelkast.

    Garneer de tiramisu voor het opdienen met aarbei en verse munt.
  • 3 opmerkingen:

    1. Dit ga ik zeker eens proberen! Da's ook een klein beetje light hé ;-) ! Behalve de mascarpone en de amaretto :-) !

      Slukes Lizetti

      BeantwoordenVerwijderen
    2. in amaretto zit toch ook suiker?

      BeantwoordenVerwijderen
    3. Hallo, kun je in dit recept ook de zoetstof door stevia poeder (97%) vervangen? zo ja , hoeveel gebruik je dan?

      BeantwoordenVerwijderen