donderdag 15 april 2010

Kalfsblanket

Een klassieker uit de Franse keuken: blanquette de veau of kalfsblanket. Zo traditioneel zelfs dat Le Nouvel Observateur zich afvroeg of het dan ook mee moest worden opgenomen in de lijst van Unesco patrimonium (voorstel van president Sarkozy in 2008 om de Franse gastronomie te laten beschermen): "La tête de veau ravigote et la blanquette au patrimoine de l’humanité, comme le Mont-Saint-Michel ou le Machu Picchu ?” Een favoriet ook van Commissaris Maigret (uit de boeken van Georges Simenon voor zij die nu uit de lucht komen vallen).

Serveertips die meestal gegeven worden: gekookte aardappelen (maar dat eten wij niet graag) of rijst (daar begint Geert zelfs niet aan). Ik heb het dus op tafel gezet met Pommes Duchesses.

Ingrediënten voor 4 personen

- 500 gr kalfsstoofvlees
- 250 gr kalfsgehakt
- 6 à 8 wortelen
- 1 ui
- 1 laurierblaadje
- 1 tl gedroogde tijm
- Peper & zout
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 4 dl bouillon (zie verderop in recept)
- 1 eierdooier
- Sap van ½ citroen
- 1 dl room

Bereidingswijze

Breng een pot water aan de kook met de grof gesneden ui, laurier en tijm. Doe er het stoofvlees bij en laat 1u zacht koken onder deksel.

Kruid intussen het kalfsgehakt met peper en zout en rol er balletjes van. Snij de wortelen in schijfjes. Laat de balletjes en schijfjes 5 minuten meekoken met het vlees.

Schep het vlees, de balletjes en de wortelen uit de bouillon. Zeef de bouillon en hou 4 dl apart voor de saus.

Laat op een zacht vuur de boter smelten. Maak een roux met de bloem. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook (ondertussen blijven roeren). Klop de eierdooier los met de room. Voeg deze (van het vuur af!) bij de saus. Voeg het citroensap toe en kruid met peper en zout.

Doe het vlees en de balletjes terug in de pot bij de saus en warm nog even op (niet meer koken).

Overstrooi met peterselie bij het opdienen.

1 opmerking:

 1. Hey Tinneke,

  Ik heb iemand doorgestuurd om te kijken naar jou recepten, een jong meisje die ineens te horen kreeg dat ze suikerziekte, type 1 zou hebben.
  Hopelijk kan ze met hjou recepten al wat beter mee leven.
  Ik vond het fijn dat ik hier iemand mee kon helpen. Bedankt! Groetjes, Miche

  PS en je weet het he, als ik jou kan helpen, ik doe het...

  BeantwoordenVerwijderen