Suikervrije havermoutpannenkoeken

Van Delhaize kregen we het bericht dat op een jaar tijd de verkoop van havermoutvlokken met meer dan 30% gestegen is. Dit heeft hen ertoe aangezet nieuwe producten op basis van havermout op de markt te brengen, o.a. havermoutvlokken in een doos van 800g en koekjes (natuur of chocolade) op basis van havermout. Deze wilden we wel eens testen.


Waarom? Haver heeft talrijke voordelen, vooral op vlak van cholesterol en insuline. Bovendien is het een gezond en verzadigend product dat snel en makkelijk kan worden bereid.

Havermout heeft een lage glycemische index, waardoor je geen "pieken" in je bloedsuikerspiegel zal ontdekken.

Niets dan voordelen dus. Alleen... qua smaak is het niet meteen een toppertje. Zoals steeds willen we wel gezond eten, maar toch de nodige smaak behouden. Dat dit ook met havermout kan, tonen we aan met deze pannenkoekjes.

De havermoutvlokken die we van Delhaize kochten, bevatten niet al te grote stukken. De textuur is gevarieerd, gaande van klein tot normaal. Dit geeft dat je de vlokken niet alleen in je traditionele pap kan eten, maar ook makkelijk kan verwerken in gerechten.

De pannenkoeken dan:

Ingrediënten

 • 2,5 kopjes bloem
 • 1 kopje havermoutvlokken natuur
 • 1 el bakpoeder
 • 2,5 kopjes magere melk
 • 2 eieren
 • 2 tl zonnebloemolie


Bereidingswijze

Meng de droge ingrediënten in een grote beslagkom. Meng de vloeibare ingrediënten in een aparte kom.

Meng alles samen tot een beslag. Niet te veel roeren.
Laat 10 minuutjes rusten.

Bak pannenkoeken van dit beslag.

Je krijgt een dikkere pannenkoek (type American pancakes), die qua smaak niet moeten inboeten voor gewone pannenkoeken.

Serveer je pannenkoeken als ontbijt met bijvoorbeeld Griekse Yoghurt en vers fruit. Gezond en evenwichtig!We stelden vast dat we met twee pannenkoeken (per koek namen we één soeplepel beslag) al voldoende hadden.

Natuurlijk is niet iedereen voor zo'n gezonde variant. De echtgenoot zag de combinatie met yoghurt bijvoorbeeld absoluut niet zitten. Maar geen nood! Naast de havermouthype, meldde Damhert enige tijd geleden de komst van een vloeibare siroop op basis van Tagatesse. Pannenkoeken en siroop, moet kunnen toch? Ook deze onderwierpen we aan een kritische test.

De siroop, bestaande uit 35% tagatesse en water, is wel zeer vloeibaar. De kleur benadert aan het type suikerstropen (Candico) of Maple Syrup. Ook qua smaak lijkt de siroop meer op een wat bittere suikerstroop, dan op een vruchtensiroop.

Qua smaak dus zeker geschikt ter vervanging van suikerstroop, maar naar onze mening net iets te vloeibaar om zo te gebruiken met pannenkoeken.

Tip: Damhert beveelt deze stroop zelf aan als zoetstof voor je dressings en sauzen.

Reacties

 1. die bloem is dat zelfrijzende bloem?
  agave siroop kan je ook gebruiken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De bloem is gewone bloem, geen zelfrijzende.
  Agavesiroop heeft voor mij een te hoge glycemische index en kan ik dus niet gebruiken :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts