St. Patrick's Day: groene hapjes en whiskeysaus

St. Patrick's Day (Iers-Gaelisch: Lá Fhéile Pádraig) is de nationale feestdag van Ierland, Noord-Ierland, Montserrat en de Canadese provincies Newfoundland en Labrador. De feestdag valt op 17 maart, waarbij men de beschermheilige van het land, Sint-Patricius herdenkt. Overal in Ierland wordt dit uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de rivier de Liffey in Dublin. Groen is de kleur die met het festival wordt geassocieerd. Feestgangers dragen meestal groene kleding en men kan bijvoorbeeld groen bier kopen op deze dag.

St. Patrick's Day wordt ook groots gevierd in de VS en Australië, landen waar veel Ieren naartoe zijn geëmigreerd. In deze landen worden veel grote optochten georganiseerd. In New York vindt de oudste en grootste parade ter wereld plaats, maar ook in Dublin en andere Ierse steden worden parades gehouden.

Ook wij wilden de voorvaderen van de echtgenoot wel eren en doen mee aan de 'groene gekte' met enkele typisch Ierse schotels. Het Ierse stoofpotje en de 'champ' (puree) staan nog te pruttelen, maar ook gisteren gingen we reeds de Ierse toer.


Spinaziehapje

Hapjes op St. Patrick's Day moeten groen zijn. Het moét gewoon. En dus maakten we kuipjes van brickdeeg, die gevuld werden met een mengeling van spinazie, pijnboompitjes en kazen.



Ingrediënten

  • Een pak brickdeeg (of filodeeg)
  • Een pakje ricotta
  • Eenzelfde hoeveelheid diepgevroren spinazie (ontdooid)
  • Parmezaanse kaas
  • 2 el Pijnboompitten
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Snij rondjes uit het brickdeeg (of filodeeg). Smeer in met olijfolie en leg er twee op elkaar. Plaats deze in een ingeoliede bakvorm voor tarteletjes of cupcakes.

Leg wat pijnboompitten in elk kuipje.

Meng de ricotta met de spinazie. Rasp er flink wat parmezaanse kaas bij en meng deze eronder. Kruid met peper en zout.

Vul de kuipjes verder met het kaasmengsel.

Bak gedurende 10 à 12 minuten op 200°C onderaan in de oven (zo wordt ook zeker de onderkant van de kuipjes krokanter).




Whiskeysaus

Wij kozen voor een Ierse Aberdeen Angus steak, met roast potatoes, pastinaak, look en baby-uitjes. De saus is eenvoudig te bereiden en zacht van smaak (zelfs voor de niet-wisk(e)y drinker onder ons!).



Ingrediënten

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 glas whiskey
  • 1 glas rundsbouillon
  • Room
  • Peper en zout
  • Boter

Bereidingswijze

Fruit de ui in wat boter. Overgiet met de whiskey en rundsbouillon en laat tot de helft inkoken. 

Bindt de saus met 1 el boter.

Voeg er wat room aan toe voor verder binding (wij gebruikten ongeveer 50 ml).

Kruid met peper en zout.

Reacties