Persbericht - WHO beveelt maximaal 25 gram suikers per dag aan

De WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) brengt een advies naar voren waarmee de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suikers (ADH) wordt gehalveerd. Een volwassene van gemiddeld gewicht hoort voortaan niet meer dan 25 gram of zes theelepels suiker per dag te eten.

We lezen en horen in de media vandaag nogal verontwaardigde reacties zijnde “dat is één banaan”, “dat halen we nooit”, enz.

Het bericht van de WHO kan dus tellen als een stevige wake-up call.

Of we het echter zo strikt moeten bekijken, is de vraag. We moeten absoluut werken aan de dreigende stijging van overgewicht, obesitas en diabetes type II. Maar we moeten ook een nuchtere opsplitsing maken tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers.

Een stuk fruit kan moeilijk vergeleken worden met een koek, hoewel de nu naar voren geschoven ADH bijvoorbeeld ook gelijk zou staan aan één banaan. Mate en gezond boerenverstand primeert ook hier.
Voor toegevoegde suikers menen we zelfs strenger te kunnen zijn dan de WHO. Waarom tot 25 gram toestaan? Men kan perfect zonder!

We horen vandaag allerhande voedingsspecialisten en professoren hun mening geven. Zo stelde prof. Mullie (VUB) in het VTM-middagjournaal, dat je de toegevoegde suikers wel deels kan vervangen door zoetstoffen als stevia of aspartaam, doch niet volledig. Want “een cake bestaat voor ¼ uit suiker” en die zou je volgens hem niet kunnen vervangen.

Hierop menen we als studie- en adviesbureau rond suikervrije voeding toch even de puntjes op de i te moeten plaatsen.

Waarom zou je geen suikervrije cake kunnen bakken met zoetstoffen? Uiteraard ga je niet één op één de suikers vervangen door je gekozen zoetstof, maar rekening houdende met alle elementen en ingrediënten is het perfect mogelijk om een suikervrije, smakelijke cake te bereiden.

Uiteraard is het wel steeds noodzakelijk om ook de andere eigenschappen van de suiker op te vangen bij het omrekenen van een recept (o.a. binding, rijzen, … ).

Heel wat voorbeeldrecepten staan reeds online op onze blog of verschenen in onze nieuwsbrief.

Dat dit niet enkel is voor zij die noodgedwongen suikervrij dienen te eten, bewezen we reeds eerder met ‘blinde’ tests, waarbij het overgrote deel van de proefkonijnen niet merkten dat ze een suikervrij gebakje voorgeschoteld kregen!

Voor meer informatie kunt u ons steeds contacteren
Tineke’s Cucina
Schaffensestraat 67
3290 Diest
0478 76 25 26
info@tinekescucina.be
www.tinekescucina.be
http://tinekescucina.blogspot.be (foodblog)

Reacties

  1. Beste Tineke,

    Gezond boerenverstand :) De logica van 1 banaan eten is volledig fout. De Wereldgezondheidsorganisatie schrijft uitdrukkelijk dat het gaat om 25 gram toegevoegde suikers, en dus niet suikers al aanwezig in vers fruit. ( http://www.neopaleodieet.com/minder-suiker-eten/ )

    Is perfect haalbaar als je overschakelt naar verse producten. Is niet haalbaar als je weet dat in elk gefabriceerd product suiker is toegevoegd, en nog meer suiker in de zogenaamde "minder vet" producten (aja, om het verlies van de vetsmaak op te vangen, wordt suiker toegevoegd).

    Zo zit bijvoorbeeld in 1 eetlepel ketchup 4 gram suiker verborgen, en het WHO gaat de strijd aan tegen deze verborgen suikers (wat ze 10 jaargeleden al probeerden en door de suikerlobby niet in dank is afgenomen).

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts