zaterdag 15 maart 2014

Delhaize Uitdaging: Paaseitaart met Yoghurt


Voor de uitgave van het volgende nummer van Delhaize Magazine daagt Delhaize bloggers uit door hen voor te stellen hun eigen versie van een recept uit het nummer van april te bedenken, en dit enkel op basis van de titel van het recept, zonder een foto te hebben gezien.

Er zijn drie mogelijkheden:

  • Lentesalade van geroosterde bulgur en gegrilde halloumi
  • Cevice van vis en aspergetagliatelli
  • 'Paaseitaart' met yoghurt


Hoewel de eerste twee interessante en leuke gerechtjes kunnen worden, kozen we toch voor het laatste. Alleen, in 'onze' versie wordt dat uiteraard een suikervrije paaseitaart met yoghurt.


Als het recept door Delhaize wordt gekozen zal die op de ipad-versie van de Delhaize Magazine verschijnen en op hun website. De bezoekers van de winnende blog zullen dan ook een gratis bon voor het hoofdingrediënt van het recept kunnen downloaden !

Afspraak op 3 april, datum van de uitgave van de nieuwe Delhaize Magazine, om onze versie van het recept met die van Delhaize te vergelijken en te ontdekken of ons recept werd gekozen en of jullie dus een gratis product krijgen !

We vonden dit meteen een leuk initiatief. We konden aan de slag met het eerste paasrecept van het jaar, en de 'met yoghurt' was voor ons alvast een uitdaging. De vaste bezoekers van de blog en de abonnees van de nieuwsbrief weten zeker wel dat Tineke's 'suikervrije' versies vaak niet altijd even 'light' of 'gezond' zijn. Nu we dan toch yoghurt moesten gebruiken, besloten we 'all the way' te gaan. Het werd dan ook een 'healthy' (nu ja) gebak zonder boter en met stevia.

Delhaize lanceert deze week ook haar nieuwe slogan 'Goed kopen, goed eten'. Een slogan die zich aan de realiteit van het aanbod van de keten aanpast en die voortaan de rode draad doorheen al haar acties zal vormen. Het valt ons de laatste maanden op dat er meer en meer de nadruk wordt gelegd om 'gezond' te eten. Regelmatig krijgen we in onze mailbox berichten van deze winkelketen waarin ze nieuwe producten voorstellen met minder suikers, minder zout, minder vetten, enz. Initiatieven die we alleen maar kunnen toejuichen. En voor ons een reden te meer om het recept wat gezonder te maken!

Op naar de lokale Delhaize dus voor de ingrediënten. In eerste instantie was ik nog niet zo heel erg zeker wat nu wel of niet in de cake zou komen, dus kocht ik enkele ingrediënten te veel :-)


De uitdaging hield ook in dat er zoveel mogelijk voor Delhaize producten werd gekozen. Ook hier ging ik nog een stapje verder, en koos ik waar mogelijk voor bio.
De uiteindelijke ingrediënten van de cake:
  • 4 Delhaize Bio eieren
  • 225 gram PureVia steviapoeder
  • 450 gram yoghurt op Griekse wijze, lightversie van het huismerk Delhaize
  • Zeste van 2 citroenen (Delhaize Bio)
  • 200 gram amandelpoeder
  • 300 gram zelfrijzende bloem (Delhaize 365)
  • Een snuifje zout

Dus: géén boter of olie, wel yoghurt als 'vochtig' ingrediënt. En laat ons alvast zeggen: daar hadden we ons toch even aan mispakt. Het heeft ons meerdere pogingen gekost om een recept op punt te stellen voor een smakelijke cake die niet inzakte of te droog was.

Hoe ga je te werk?

Klop de eieren samen met het steviapoeder gedurende 5 minuten op hoge stand (keukenrobot). 

Meng in een aparte kom de Griekse yoghurt met de zeste van de citroenen en een snuifje zout.
Hier komt het uiteraard sowieso van pas om bio-citroenen te nemen. De schil van deze citroenen is niet behandeld en dus perfect bruikbaar in je gerechten.

Voeg voorzichtig de yoghurtmassa bij het eiermengsel.

Meng de bloem en het amandelpoeder. Spatel de droge massa voorzichtig onder het beslag.

Afbakken

Een paaseitaart dus. Wij kozen dus inderdaad voor een niet zo alledaagse halve-ei vorm. 

Gezien de vorm wel wat groeven en motiefjes heeft, kozen we voor een bakspray in plaats van boter om in te vetten.


Doe het beslag in de ingevette vorm en bak in een voorverwarmde oven op 170°C. Onze cake stond toch wel 60 minuten in de oven (de bolle vorm in het midden vereist een hogere baktijd). 

Indien je de cake thuis probeert in een gewone vorm, raden we aan om 45 minuten te bakken en vanaf dan de gaarheid te controleren met een satéprikker.

Welke vorm je ook gebruikt, let er wel op om een tweetal centimeter van de rand af te blijven met het beslag. De cake zal nog rijzen tijdens het bakken.

Haal de cake uit de oven. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen, ontvorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Afwerking

Maar Pasen zou Pasen niet zijn, mocht er geen chocolade aan te pas komen. Enkele weken geleden waren we al dolenthousiast over de nieuwe Ouganda Noir chocolade van Delhaize Taste of Inspirations (80% cacao!), en dus werd opnieuw hiervoor gekozen. 

We maakten een ganache op basis van deze chocolade en room (Delhaize) met verhouding 2:1. 

Breek de chocolade in kleine stukjes. 

Breng de room aan de kook. 

Giet de kokende room over de chocolade en roer tot een gladde ganache.

Overgiet er de cake mee.

Wij kozen voor een eenvoudige versiering met een mix van vers fruit.

Serveren doen we met nog een extra lepel van de Griekse yoghurt en wat fruit.Zoals je op deze foto kunt zien, is het gebak ook heel licht van kleur. Dat is wel al eens anders met een suikervrije cake, dus dit is zeker een pluspunt!

De Griekse light-yoghurt resulteerde in een smeuïge cake, met een frisse toets van de bio-citroenen.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten