Stevia als zoetstof?

Ik krijg regelmatig de vraag of ik recepten heb van desserts gezoet met Stevia. Antwoord is steevast: het komt er nog wel aan. Ik moet het echter zelf nog even uitzoeken hoe ik de recepten moet omzetten. Het is namelijk zo dat Stevia enorm veel zoeter is dan andere kunstmatige of natuurlijke zoetstoffen, en het vraagt dus een aanpassing.

Tevens is het zo dat Stevia nog steeds niet toegelaten is als voedingsmiddel in België (het gaat hier in feite om een Europese aangelegenheid). Maar, we zouden België niet zijn als we daar geen oplossing voor vinden. Als je naar de natuurwinkel gaat, kan je het daar eenvoudigweg kopen. In de lokale natuurwinkel bij ons staat het zelfs bij de zoetstoffen. Hoe lost men het dan op? Wel, er staat op de verpakking vermeld dat het niet voor consumptie is :)

Ik wil jullie echter niet helemaal laten wachten op informatie over Stevia tot ik de eerste recepten klaar heb. Vandaar hieronder een korte samenvatting over het product. Tevens kan je een link vinden naar het European Stevia Center (KU Leuven) voor meer info.

Stevia rebaudiana Bertoni, kortweg stevia, is een kleine struikachtige plant, die mogelijk een gezond alternatief voor suiker kan worden. Uit de bladeren van stevia kan stevioside gewonnen worden, een natuurlijk zoetstofconcentraat dat ruim tweehonderd keer zo zoet is als suiker. Professor Geuns van het Laboratorium voor Functionele Biologie aan de K.U.Leuven doet al ruim twintig jaar onderzoek naar de eigenschappen van stevia. “In vergelijking met suiker heeft stevioside bijna geen negatieve eigenschappen. Het is stabiel, wat betekent dat de chemische structuur ook bij hoge temperaturen niet verandert. Andere grote voordelen van stevia zijn dat het geen of heel weinig calorieën bevat en niet slecht is voor de tanden. Stevioside kan voor diabetici en obese mensen een gezond alternatief zijn voor suiker ”.

In landen als Brazilië, Paraguay, Korea, Maleisië, Mexico, Israël en Japan is stevia al jarenlang ingeburgerd. In Frankrijk is rebaudioside A, een andere zoetstof van stevia, al toegelaten. Binnenkort neemt de European Food Safety Authority een beslissing over het gebruik van stevia in de Europese Unie.

Meer informatie over Stevia kan je vinden op de site van het European Stevia Center (KU Leuven).

Reacties

  1. ik kook regelmatig met zusto maar heb ook zo reseptjes met zoetstof maar met hoeveel moet ik die dan veranderen kan je me daar mee helpen dank je wel voor deze lekkere reseptjes ga er uitproberen zo kan ik mijn man ook eens verwennen met een suikervrij gebakje dank je wel

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten