Koninginnehapje & Kippenbouillon

Eentje uit grootmoeders keuken vandaag. Letterlijk dan, want niks kan op tegen ma's vidée. En waarom zou je in hemelsnaam goede recepten veranderen?

Een heel gedoe om van nul te beginnen, zo'n vidée. Ik maak het eigenlijk alleen als ik kippensoep gemaakt heb. Op die manier heb je al je kippenbouillon klaar. Voor de volledigheid hieronder dan ook het recept voor kippenbouillon.

Bouillon

Stoof wat grof gesneden ajuin, prei, wortel en selder lichtjes aan in een grote soepketel. Niet bruinen uiteraard. De kip erbij doen, een kruidentuilje (ik kies meestal gewoon voor peterselie, laurier en wat tijm) en alles onderzetten met water. Dit om een zacht vuur een aantal uur (toch 3 à 4) laten pruttelen.

Tijdens het koken komt een schuim vrij. Dit schuim dat aan de oppervlakte komt drijven, bestaat uit vuil en eiwitresten. Om een zo helder mogelijke bouillon te krijgen, moet dit schuim goed worden verwijderd. Dit doe je door de bouillon enkele malen af te schuimen. Hoe doe je dit?
- Verwijder met de schuimspaan het schuim van het vloeistofoppervlak en schep het in een bak.
- Herhaal dit enkele keren totdat al het schuim verwijderd is.
- Maak de schuimspaan tussendoor proper door deze door warm water te halen. Zo voorkom je dat het schuim, dat aan de schuimspaan blijft plakken, weer in de bouillon terechtkomt.

Je bekomt dan uiteindelijk je kippenbouillon. Deze kan je gebruiken voor soepen, sauzen en uiteraard voor de vidée.

Van de kip zelf haal je het vlees van het karkas en breek je in stukjes. Dit kan je dan ook weer gebruiken voor in de soep of vidée.

Koninginnehapje

Ingrediënten

- Gekookt kippenvlees
- Een bakje champignons
- 250 gram gemengd gehakt
- 1 eierdooier
- 2 el paneermeel
- 1 liter bouillon
- 1 dl room
- 3 el bloem
- Peper en zout
- Citroensap
- Ev. verse peterselie

Bereidingswijze

Snij de champignons in plakjes en stoof aan in wat boter.

Maak het gehakt op met de eierdooier en het paneermeel. Kruid met peper en zout en rol balletjes. Kook deze in heet water. Als de balletjes komen bovendrijven zijn ze gaar.

Maak een roux van wat boter en de bloem. Giet daar geleidelijk aan, al roerend, de bouillon en de room op om een saus te bekomen. Doe de kip, de balletjes en champignongs bij de saus en werk af met peper, zout, wat citroensap en eventueel wat peterselie.

Serveertip: warm voor iedereen een videekoekje op in de oven. Vul deze met de pastei en serveer met frietjes.

Reacties

  1. hallo
    Bedankt voor het recept
    dit ga ik maken als voorgerechtje
    voor de familie,
    ik wist ongeveer wel hoe het moest
    maar hier staat alles goed uitgelegd
    fijne kerstdagen
    vriendelijke groetjes
    Manja
    Brocante de Knotwilg

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten