woensdag 18 augustus 2010

Confituur

In navolging van de vorige post, nog eentje in de reeks "hoe krijg ik 4 kg rode bessen opgebruikt".

Een recept met suiker dit keer. Maar voor de volledigheid ook de suikervrije variant.

Ik heb de voorbije week twee soorten confituur gemaakt met al het seizoensfruit dat ik op dit moment in de frigo had: rode bessen, rabarber en blauwe bessen. Aangezien ik niet zo graag confituur eet, heb ik hem met suiker gemaakt voor Geert. Het voordeel hiervan is dat hij veel langer goed blijft dan de suikervrije variant. Gewoon in luchtdichte potjes of met een laagje paraffine doen & hij blijft lang houdbaar. Zonder suiker is het een kwestie van genoeg te maken voor 1 potje en deze onmiddellijk op te eten. Houdbaarheid hiervan is quasi nihil.

Met dank ook aan Geert voor de stickertjes voor op de potjes ;)

Gewone confituur

Neem ongeveer 1,2 à 1,5 kg fruit voor 1 kg confituursuiker. Op de verpakking staat als verhouding 1:1, maar dit vind ik toch echt té.

Het fruit wassen en in stukjes snijden. Samen met de suiker en met een bodempje water op het vuur zetten. Van zodra het mengsel begint te koken nog een tiental minuutjes laten schuimen. Meteen in potjes doen.

Zet je ze weg in de potjes: op hun kop laten afkoelen. Gebruik je paraffine: eerst de confituur laten afkoelen, dan afdekken met een laagje paraffine.

Suikervrije confituur

Fruit wassen en in stukjes snijden. Mengen met een zakje Pec (of nu de nieuwe Pec Plus, die speciaal gemaakt werd voor suikerarme confituur). Op het vuur zetten tot het kookt. Dan zoetstof toevoegen naar smaak. Normaal geldt als regel "gewone suiker/10", maar voor confituur vind ik dit persoonlijk weer veel te zoet. Dus het is een kwestie van proeven. Als er kookbelletjes verschijnen nog 1 minuutje doorkoken en de confituur is klaar.

1 opmerking:

  1. voor confituur.op 1 liter sap gebruik ik 1 zakje Pec;en 200 tot 250 gr Tagatesse van Damhert;ik heb type 2 diabetis;bedankt voor de nagerechten

    BeantwoordenVerwijderen