Op stap in Bologna, Firenze en Rome
Het was al een tijdje geleden, maar vandaag publiceren we nog eens een blogartikel geschreven door wederhelft Double Strainger, die vorige week een persreis maakte naar Bologna, Firenze en Rome. De leukste adresjes voor hotels, bars en restaurants lees je in dit artikel.
Vorige week kreeg ik de unieke kans om deel uit te maken van het “Amaro Montenegro Recidency 2018” programma, een persreis doorheen Italië met als hoogtepunt de Vero Bartender Global Finals 2018. Dit is de cocktailwedstrijd van Amaro Montenegro, waar de winnaars van alle deelnemende landen het tegen elkaar opnemen in een zenuwslopende finale. Ik mocht deel uitmaken van de internationale groep bloggers en journalisten, die verslag mochten uitbrengen van de prestaties van de deelnemende bartenders. Tijdens deze reis sliepen we in meerdere luxueuze hotels en bezochten we een groot aantal bars en restaurants. Een opsomming van deze horecazaken kan een mooie leidraad zijn wanneer je zelf deze regio wil gaan bezoeken. Ik probeer zoveel mogelijk de niet te missen zaken weer te geven.
De reis begon in de thuishaven van Amaro Montenegro, Bologna. Dit is een grote stad aan de voet van de Apennijnen in Noord-Italië, tevens hoofdstad van de gelijknamige provincie (regio Emilia-Romagna). Daarna ging de reis verder naar Firenze, de hoofdstad van Toscane en één van de bekendste cultuursteden van Europa. De reis eindigde tenslotte in de hoofdstad van Italië, de “eeuwige stad” Rome. De verplaatsingen tussen de drie steden gebeurden met de Frecciarossa hogesnelheidstrein wat eigenlijk steeds snel en zeer comfortabel verliep.
De regio tussen deze drie grote steden is bekend om heel wat Italiaanse specialiteiten zoals de bekende Mortadella, die we letterlijk in alle mogelijke vormen hebben geproefd: als sneetjes bij de antipasti, als blokjes bij de borrel of verwerkt in een lekker pastagerecht. Ook een ragù die je nog het meest kan vergelijken met een stoofpotje van kalfswang kregen we in meerdere vormen op het bord. Op veel plaatsen wordt dit geserveerd als saus met pappardelle of tagliatelle, maar we kregen het ook als vulling voor een soort ravioli.
Wat ook wel opviel was het feit dat alle bistro’s en restaurants een stevig gevulde bar hadden en ook uitstekende cocktails serveerden. Het niveau van de geserveerde drankjes ligt in deze regio overal vrij hoog. Omgekeerd zijn er heel wat cocktailbars die ook hapjes of kleine gerechten aanbieden. Tenslotte waren er een aantal cocktailbars die tegelijk ook een volwaardig restaurant waren. Ik beschrijf ze volgens de functie die wij eraan gaven. “Waar eten” slaat dus op de horecazaken waar wij effectief hebben gegeten. “Waar drinken” slaat op de horecazaken die we bezochten voor het aperitief of na het diner voor enkele cocktails.
Waar slapen ?
Bologna - Art Hotel Orologio (adres: Via IV Novembre 10c, Bologna)
In dit hotel sliep ik de eerste drie nachten, samen met de andere bloggers, journalisten en medewerkers van Amaro Montenegro. De kamers waren netjes, op een enkel kevertje na wat ik vriendelijk heb verzocht om zijn geluk te beproeven op de vlakbij gelegen Piazza Maggiore. Ik herinner me van dit hotel vooral het zalige en zeer rijkelijke ontbijtbuffet. Sommige gasten konden het niet laten om tijdens het naar buiten gaan toch nog even opnieuw langs het buffet te passeren voor een koekje of een stuk fruit. ’s Avonds en tijdens de eerste uren van de nacht blijft de Piazza Maggiore een heel levendige plek met zingende jongeren en straatmuzikanten. Ook niet onbelangrijk, de receptie blijft de hele nacht bemand, dus ook om 2:30 raak je nog probleemloos op je kamer (toegegeven, ik weet dit uit eigen ervaring). Net om de hoek vind je ook een schitterend standbeeld van Neptunus. Dit beeld gaf autobouwer Maserati de nodige inspiratie voor zijn logo. De drietand is inderdaad exact hetzelfde.
De bartenders die deelnamen aan de wedstrijd verbleven in een ander hotel, waar ik helaas niets kan over vertellen uit eigen ervaring : Il Portici (adres: Via dell’ Indipenza 69, Bologna)
Firenze - NH Collection Hotel Porta Rossa (adres: Via Porta Rossa 19, Firenze)
Hotel Porta Rossa is het oudste hotel van Italië en één van de oudste hotels ter wereld. Uiteraard betekent dit niet dat je in een bouwvallige barak hoeft te slapen. Dit 5-sterren hotel is zonder enige twijfel het meest luxueuze hotel waarin we verbleven tijdens deze reis. Mijn kamer had zelfs twee niveau’s: het toilet en de badkamer waren gelegen op een tussenniveau, enkele trappen naar beneden. De kamer had een hemelbed en een gigantisch TV-scherm. Eigenlijk een beetje zonde, want uiteindelijk was dit een persreis met extreem korte nachten ;-)
Het ontbijt werd geserveerd in een vrij lange ontbijtruimte, ingedeeld in zithoekjes zodat je ook tijdens het eten best wat privacy had. Het buffet was ingedeeld in meerdere kleine buffetten waar elke foodie zijn hart kon aan ophalen. Wou je een beetje honing bij de kaas ? Geen potje te bespeuren, maar wel een heuse honingraat, waar je zelf de honing kon afscheppen. Een glaasje schuimwijn kon ook, maar ik hield het toch maar bij een cappuccino zo vroeg op de ochtend.
Rome - Grand Hotel De La Minerve (adres: Piazza della Minerve 69, Roma)
Ook in Rome verbleven we in een 5-sterren luxehotel, pal in het oude centrum. Wanneer we het hotel verlieten langs de voordeur keken we recht uit op het Pantheon. Een wandeling naar de bekende Trevi-fontein duurde slechts 9 minuten. De bekendste cocktailbar van Rome lag op 13 minuten stappen.
Het hotel heeft een schitterende en zeer ruime lobby met een glazen dak. In de lobby staat ook een groot standbeeld van Minerva. In deze periode van het jaar staat er ook een gigantische kerstboom. Voor mij persoonlijk de grootste attractie in dit hotel is de bar/restaurant bovenop het dak. ’s Ochtends genieten van een ontbijtje en een cappuccino met zicht op het oude Rome is echt fantastisch.
Waar eten in Bologna?
Oltre (Via Augusto Majani 1B, Bologna)
Een restaurant gelegen op een hoekpand. Het restaurant is niet zo groot, maar onze groep kon er volledig aan tafel. Hier aten we de eerste avond enkele typische gerechten voor Bologna, terwijl we konden kennis maken met de andere deelnemers aan deze unieke week.
Dolce & Salato Bistro (Via Santo Stefano 1a, Bologna)
Een bistro gespecialiseerd in lekkere lunches en desserts. Wij genoten van lekkere antipasti gevolgd door een warm gerechtje met kaas. Op deze locatie gingen maandagnamiddag ook een aantal workshops door. Ik vond het ook vrij bijzonder dat we hier gedurende de volledige lunch een heerlijke prosecco geserveerd kregen. Je hoort mij alleszins niet klagen !
Nadat we hier gegeten hadden begon ik te beseffen dat Italianen blijkbaar een andere idee hebben over een “Light lunch” die elke middag vermeld stond op ons programma. Minstens 3 gangen met aperitief vooraf en koffie met amaro erna was gewoon de standaard.
Ruggine (Vicolo Alemanga 2C, Bologna)
Dit restaurant/bar deed me vooral denken aan de Spaanse Tabanco’s. Een hele ‘shabby’ inrichting, waar wel het hele plaatje echt klopt. Heerlijke antipasti, een pasta met ragù en een bizarre hoofdschotel met gepaneerd vlees wat leek op kip, maar uiteindelijk kalfsvlees bleek te zijn.
Buca San Petronio (Via de Musei 2/4, Bologna)
Na de wedstrijd moest er uiteraard ook nog gegeten worden. Nadat we een cocktail dronken in The Nu Lounge staken we gewoon de straat over voor het diner. En dat was eigenlijk een beetje raar, want we gingen een trap naar onder om dan in een zaal plaats te nemen, die volgens ons pal onder de bar lag. We hebben hier alleszins zeer lekker gegeten, ik geef jullie graag een blik op het menu :
Waar iets drinken in Bologna ?
Gesto (Via Porte Nova 4, Bologna)
Kleine maar zeer gezellige bar, niet ver van de Piazza Maggiore. Dit was de locatie waar de hele groep verzamelde tijdens de eerste avond. Enkele cocktails, lekker fingerfood en de eerste kennismaking met de andere deelnemers aan deze schitterende week.
K Factory (Corte Isolani 3a/b, Bologna)
Deze cocktailbar ligt vrij achteraan in een soort galerij met allemaal bars en restaurants. Heel leuk om te bezoeken met een groep. Zeer ongedwongen sfeer.
The Nu Lounge (Via de' Musei 6, Bologna)
Mijn favoriete bar in Bologna. Een tiki-lounge met zeer enthousiaste bartenders. Hun stunts met rook en vuur waren ronduit hilarisch. Enkele keren dachten we dat er naar de brandweer moest gebeld worden. In deze hotspot hadden we de afterparty na de cocktailwedstrijd.
Waar eten in Firenze ?
Trattoria La Stracotto (Piazza di Madonna degli Alobrandini 17, Firenze)
Kleine trattoria gelegen aan een plein. Ideaal voor de lunch. Traditionele Toscaanse gerechten.
Locale (Via delle Seggiole 12r, Firenze)
Locale is met grote voorsprong de mooiste cocktailbar die ik tot vandaag heb gezien. De backbar is zonder meer impressionant. De wanden hebben een faux-groen bekleding die zeer Instagram-waardig is. En alsof dat niet voldoende is, het dak kan open in de zomer (!) en het hele gebouw staat bovenop een historische locatie. In de kelderverdieping (tijdens de Middeleeuwen het straatniveau) bezochten we ook de historische keuken en bar. De keuken had een broodoven met een Maltezer kruis erboven. Vroeger werden de broden daar voor het bakken tegenaan gedrukt zodat ze het kruis droegen als merkteken.
Achter en naast het bargedeelte bevindt zich het restaurant. Wij aten hier een ronduit verrukkelijke bistecca Fiorentina. Zonder enige twijfel het lekkerste vlees wat ik in maanden had gegeten. En ja hoor, het bot afknagen was absoluut toegelaten, wat mijn tafelgenoot Xander zich geen twee keer liet zeggen. De ergste schade werd opgelost met een nat doekje ;-)
Waar drinken in Firenze ?
Caffè Gilli (Via Roma 1r, Firenze)
Caffè Gilli is een unieke cocktailbar, gecombineerd met een chocolade- en dessertzaak. Tijdens de dag kan je hier pralines kopen en ’s avonds kom je binnen voor een cocktail. Wanneer je je hier voelt als een ‘kid in a candy store’ terwijl je nipt van je Negroni is er dus zeker niets verkeerd. Nog een reden om hier langs te komen: de Head Bartender is niemand minder dan Luca Picchi, ook gekend als Mr. Negroni. Hij schreef 4 boeken over de Negroni cocktail die buiten het Italiaans ook in het Engels verkrijgbaar zijn.
Manifattura (Piazza di San Pancrazio 1, Firenze)
Deze bar maakt deel uit van een vroegere tabaksfabriek en ziet eruit als een lange en smalle Tabanco. In deze bar van bartender Fabiano Fabiani kan je terecht voor alle klassiekers, maar ook voor een heerlijk glas prosecco.
Waar eten in Rome ?
Voia – Food, wine & Cocktail bar (Via Nomentana 926, Roma)
Deze gloednieuwe bar/restaurant van Chef Davide Del Duce was slechts tien dagen geleden geopend en wordt mogelijk de nieuwe hotspot van Rome. Het grote glazen complex ligt op een historisch perceel waar niet meer verder mag gebouwd worden, dus is het omgeven door een grote tuin, wat toch zeer zeldzaam is in Rome. Aan de pizzaoven staat Chef Fabrizio di Leginio. Van hem kregen we een spoedcursus pizza’s bakken, wat toch alles behalve eenvoudig bleek te zijn. Vooral de ongebakken pizza op de pizzaschep krijgen bleek een zware uitdaging.
The Corner – Marco Martini Restaurant (Via Avellino 121, Roma)
Dit restaurant met Chef Marco Martini en Head Bartender Daniele Gentili kreeg een ster in de Michelin Gids. Op straat moet je opletten of je loopt er zo voorbij. Deze villa is een verdieping hoger gelegen dan de straat en je moet dus een trap naar boven om de ingang te bereiken. We zaten in een prachtige orangerie en genoten van een menu met heerlijke gerechten die telkens gepaard waren met perfect passende cocktails.
Chef’s Welcome
Orama : Amaro Montenegro, Karkade and Kombutcha
Waar drinken in Rome ?
Freni e Frizioni (Via del Politeama 4, Roma)
Zeer leuke cocktailbar vlak langs een drukke straat. Wanneer je hier een cocktail besteld mag je ook gratis hapjes nemen. De muziekkeuze deed me eerder denken aan een Berlijnse underground bar, dus het was best wel een mix van meerdere invloeden.
Il Marchese Amaro-Bar (Via di Ripetta 162, Roma)
Zeer gekende Amaro-bar met meer dan 500 amari op de backbar. Een gespecialiseerde cocktailbar waar je optimaal kan genieten van eender welke amaro-cocktail. Vraag zeker naar hun Garibaldi, deze zeer eenvoudige cocktail die wij vooral kennen als een “Campari Orange” smaakt hier stukken beter dan in eender welke andere bar. Vakmanschap en gebruik van moderne bartechnieken leiden hier tot unieke resultaten.
Drink Kong (Via Francesco Zanardi 16, Roma)
Gloednieuwe nightlife bar van de bekende bartender Patrick Pistolesi. Deze bar ging enkele weken geleden pas open en is uitgerust met twee afzonderlijke bars. Het gebouw heeft een L-vorm wat voldoende kans geeft om de twee bars een verschillende sfeer te geven en vb. een groep naar de tweede bar te leiden.
The Jerry Thomas Project (Vicolo Cellini 30, Roma)
Vanaf ons hotel was het minder dan een kwartiertje wandelen naar de bekendste cocktailbar in Rome. Een bezoekje aan deze bar zat niet in ons programma, maar een aantal bartenders zijn er tijdens de laatste nacht toch nog op eigen initiatief naartoe geweest. Helaas was dat voor mij geen optie omdat ik een vroege vlucht terug naar België had.
Een unieke belevenis
Uiteraard bedank ik Amaro Montenegro en hun distributeur Cinoco omdat ik aan dit unieke programma mocht deelnemen. Ik genoot van heerlijke drankjes en fantastische diners, maar de kers op de taart waren de gepassioneerde mensen die ik tijdens deze week mocht ontmoeten.
Disclaimer : Dit artikel is een herschreven versie van artikels die eerder verschenen op mijn cocktails- en spiritsblog Double Strainger. Het artikel voor Tineke’s Cucina kwam er onder “lichte dwang” van Tineke zelf. Ik nam deel aan deze perstrip als blogger/verslaggever op uitnodiging van Amaro Montenegro en hun distributeur Cinoco. De volledige inhoud van het artikel is mijn persoonlijke mening en het relaas van mijn ervaring. Ik wil absoluut geen drankmisbruik promoten. Geniet van kwalitatieve drankjes, maar met mate. Gedurende deze volledige reis hadden we ook steeds een gehuurd transport met chauffeur ter beschikking om ons terug naar de hotels te brengen.
Vorige week kreeg ik de unieke kans om deel uit te maken van het “Amaro Montenegro Recidency 2018” programma, een persreis doorheen Italië met als hoogtepunt de Vero Bartender Global Finals 2018. Dit is de cocktailwedstrijd van Amaro Montenegro, waar de winnaars van alle deelnemende landen het tegen elkaar opnemen in een zenuwslopende finale. Ik mocht deel uitmaken van de internationale groep bloggers en journalisten, die verslag mochten uitbrengen van de prestaties van de deelnemende bartenders. Tijdens deze reis sliepen we in meerdere luxueuze hotels en bezochten we een groot aantal bars en restaurants. Een opsomming van deze horecazaken kan een mooie leidraad zijn wanneer je zelf deze regio wil gaan bezoeken. Ik probeer zoveel mogelijk de niet te missen zaken weer te geven.
De reis begon in de thuishaven van Amaro Montenegro, Bologna. Dit is een grote stad aan de voet van de Apennijnen in Noord-Italië, tevens hoofdstad van de gelijknamige provincie (regio Emilia-Romagna). Daarna ging de reis verder naar Firenze, de hoofdstad van Toscane en één van de bekendste cultuursteden van Europa. De reis eindigde tenslotte in de hoofdstad van Italië, de “eeuwige stad” Rome. De verplaatsingen tussen de drie steden gebeurden met de Frecciarossa hogesnelheidstrein wat eigenlijk steeds snel en zeer comfortabel verliep.
De regio tussen deze drie grote steden is bekend om heel wat Italiaanse specialiteiten zoals de bekende Mortadella, die we letterlijk in alle mogelijke vormen hebben geproefd: als sneetjes bij de antipasti, als blokjes bij de borrel of verwerkt in een lekker pastagerecht. Ook een ragù die je nog het meest kan vergelijken met een stoofpotje van kalfswang kregen we in meerdere vormen op het bord. Op veel plaatsen wordt dit geserveerd als saus met pappardelle of tagliatelle, maar we kregen het ook als vulling voor een soort ravioli.
Wat ook wel opviel was het feit dat alle bistro’s en restaurants een stevig gevulde bar hadden en ook uitstekende cocktails serveerden. Het niveau van de geserveerde drankjes ligt in deze regio overal vrij hoog. Omgekeerd zijn er heel wat cocktailbars die ook hapjes of kleine gerechten aanbieden. Tenslotte waren er een aantal cocktailbars die tegelijk ook een volwaardig restaurant waren. Ik beschrijf ze volgens de functie die wij eraan gaven. “Waar eten” slaat dus op de horecazaken waar wij effectief hebben gegeten. “Waar drinken” slaat op de horecazaken die we bezochten voor het aperitief of na het diner voor enkele cocktails.
Waar slapen ?
Bologna - Art Hotel Orologio (adres: Via IV Novembre 10c, Bologna)
In dit hotel sliep ik de eerste drie nachten, samen met de andere bloggers, journalisten en medewerkers van Amaro Montenegro. De kamers waren netjes, op een enkel kevertje na wat ik vriendelijk heb verzocht om zijn geluk te beproeven op de vlakbij gelegen Piazza Maggiore. Ik herinner me van dit hotel vooral het zalige en zeer rijkelijke ontbijtbuffet. Sommige gasten konden het niet laten om tijdens het naar buiten gaan toch nog even opnieuw langs het buffet te passeren voor een koekje of een stuk fruit. ’s Avonds en tijdens de eerste uren van de nacht blijft de Piazza Maggiore een heel levendige plek met zingende jongeren en straatmuzikanten. Ook niet onbelangrijk, de receptie blijft de hele nacht bemand, dus ook om 2:30 raak je nog probleemloos op je kamer (toegegeven, ik weet dit uit eigen ervaring). Net om de hoek vind je ook een schitterend standbeeld van Neptunus. Dit beeld gaf autobouwer Maserati de nodige inspiratie voor zijn logo. De drietand is inderdaad exact hetzelfde.
De bartenders die deelnamen aan de wedstrijd verbleven in een ander hotel, waar ik helaas niets kan over vertellen uit eigen ervaring : Il Portici (adres: Via dell’ Indipenza 69, Bologna)
Firenze - NH Collection Hotel Porta Rossa (adres: Via Porta Rossa 19, Firenze)
Hotel Porta Rossa is het oudste hotel van Italië en één van de oudste hotels ter wereld. Uiteraard betekent dit niet dat je in een bouwvallige barak hoeft te slapen. Dit 5-sterren hotel is zonder enige twijfel het meest luxueuze hotel waarin we verbleven tijdens deze reis. Mijn kamer had zelfs twee niveau’s: het toilet en de badkamer waren gelegen op een tussenniveau, enkele trappen naar beneden. De kamer had een hemelbed en een gigantisch TV-scherm. Eigenlijk een beetje zonde, want uiteindelijk was dit een persreis met extreem korte nachten ;-)
Het ontbijt werd geserveerd in een vrij lange ontbijtruimte, ingedeeld in zithoekjes zodat je ook tijdens het eten best wat privacy had. Het buffet was ingedeeld in meerdere kleine buffetten waar elke foodie zijn hart kon aan ophalen. Wou je een beetje honing bij de kaas ? Geen potje te bespeuren, maar wel een heuse honingraat, waar je zelf de honing kon afscheppen. Een glaasje schuimwijn kon ook, maar ik hield het toch maar bij een cappuccino zo vroeg op de ochtend.
Rome - Grand Hotel De La Minerve (adres: Piazza della Minerve 69, Roma)
Ook in Rome verbleven we in een 5-sterren luxehotel, pal in het oude centrum. Wanneer we het hotel verlieten langs de voordeur keken we recht uit op het Pantheon. Een wandeling naar de bekende Trevi-fontein duurde slechts 9 minuten. De bekendste cocktailbar van Rome lag op 13 minuten stappen.
Het hotel heeft een schitterende en zeer ruime lobby met een glazen dak. In de lobby staat ook een groot standbeeld van Minerva. In deze periode van het jaar staat er ook een gigantische kerstboom. Voor mij persoonlijk de grootste attractie in dit hotel is de bar/restaurant bovenop het dak. ’s Ochtends genieten van een ontbijtje en een cappuccino met zicht op het oude Rome is echt fantastisch.
Waar eten in Bologna?
Oltre (Via Augusto Majani 1B, Bologna)
Een restaurant gelegen op een hoekpand. Het restaurant is niet zo groot, maar onze groep kon er volledig aan tafel. Hier aten we de eerste avond enkele typische gerechten voor Bologna, terwijl we konden kennis maken met de andere deelnemers aan deze unieke week.
Dolce & Salato Bistro (Via Santo Stefano 1a, Bologna)
Een bistro gespecialiseerd in lekkere lunches en desserts. Wij genoten van lekkere antipasti gevolgd door een warm gerechtje met kaas. Op deze locatie gingen maandagnamiddag ook een aantal workshops door. Ik vond het ook vrij bijzonder dat we hier gedurende de volledige lunch een heerlijke prosecco geserveerd kregen. Je hoort mij alleszins niet klagen !
Nadat we hier gegeten hadden begon ik te beseffen dat Italianen blijkbaar een andere idee hebben over een “Light lunch” die elke middag vermeld stond op ons programma. Minstens 3 gangen met aperitief vooraf en koffie met amaro erna was gewoon de standaard.
Ruggine (Vicolo Alemanga 2C, Bologna)
Dit restaurant/bar deed me vooral denken aan de Spaanse Tabanco’s. Een hele ‘shabby’ inrichting, waar wel het hele plaatje echt klopt. Heerlijke antipasti, een pasta met ragù en een bizarre hoofdschotel met gepaneerd vlees wat leek op kip, maar uiteindelijk kalfsvlees bleek te zijn.
Buca San Petronio (Via de Musei 2/4, Bologna)
Na de wedstrijd moest er uiteraard ook nog gegeten worden. Nadat we een cocktail dronken in The Nu Lounge staken we gewoon de straat over voor het diner. En dat was eigenlijk een beetje raar, want we gingen een trap naar onder om dan in een zaal plaats te nemen, die volgens ons pal onder de bar lag. We hebben hier alleszins zeer lekker gegeten, ik geef jullie graag een blik op het menu :
Balanzone Verdi ripieno di mortadella e ricotta, infusion di burro e rosmarino
Guancia di vitello brasata al sangiovese di Romagna
Torta al choccolato servita con scorzette di arancia confit
Caffè e amaro
Guancia di vitello brasata al sangiovese di Romagna
Torta al choccolato servita con scorzette di arancia confit
Caffè e amaro
Waar iets drinken in Bologna ?
Gesto (Via Porte Nova 4, Bologna)
Kleine maar zeer gezellige bar, niet ver van de Piazza Maggiore. Dit was de locatie waar de hele groep verzamelde tijdens de eerste avond. Enkele cocktails, lekker fingerfood en de eerste kennismaking met de andere deelnemers aan deze schitterende week.
K Factory (Corte Isolani 3a/b, Bologna)
Deze cocktailbar ligt vrij achteraan in een soort galerij met allemaal bars en restaurants. Heel leuk om te bezoeken met een groep. Zeer ongedwongen sfeer.
The Nu Lounge (Via de' Musei 6, Bologna)
Mijn favoriete bar in Bologna. Een tiki-lounge met zeer enthousiaste bartenders. Hun stunts met rook en vuur waren ronduit hilarisch. Enkele keren dachten we dat er naar de brandweer moest gebeld worden. In deze hotspot hadden we de afterparty na de cocktailwedstrijd.
Waar eten in Firenze ?
Trattoria La Stracotto (Piazza di Madonna degli Alobrandini 17, Firenze)
Kleine trattoria gelegen aan een plein. Ideaal voor de lunch. Traditionele Toscaanse gerechten.
Locale (Via delle Seggiole 12r, Firenze)
Locale is met grote voorsprong de mooiste cocktailbar die ik tot vandaag heb gezien. De backbar is zonder meer impressionant. De wanden hebben een faux-groen bekleding die zeer Instagram-waardig is. En alsof dat niet voldoende is, het dak kan open in de zomer (!) en het hele gebouw staat bovenop een historische locatie. In de kelderverdieping (tijdens de Middeleeuwen het straatniveau) bezochten we ook de historische keuken en bar. De keuken had een broodoven met een Maltezer kruis erboven. Vroeger werden de broden daar voor het bakken tegenaan gedrukt zodat ze het kruis droegen als merkteken.
Achter en naast het bargedeelte bevindt zich het restaurant. Wij aten hier een ronduit verrukkelijke bistecca Fiorentina. Zonder enige twijfel het lekkerste vlees wat ik in maanden had gegeten. En ja hoor, het bot afknagen was absoluut toegelaten, wat mijn tafelgenoot Xander zich geen twee keer liet zeggen. De ergste schade werd opgelost met een nat doekje ;-)
Waar drinken in Firenze ?
Caffè Gilli (Via Roma 1r, Firenze)
Caffè Gilli is een unieke cocktailbar, gecombineerd met een chocolade- en dessertzaak. Tijdens de dag kan je hier pralines kopen en ’s avonds kom je binnen voor een cocktail. Wanneer je je hier voelt als een ‘kid in a candy store’ terwijl je nipt van je Negroni is er dus zeker niets verkeerd. Nog een reden om hier langs te komen: de Head Bartender is niemand minder dan Luca Picchi, ook gekend als Mr. Negroni. Hij schreef 4 boeken over de Negroni cocktail die buiten het Italiaans ook in het Engels verkrijgbaar zijn.
Manifattura (Piazza di San Pancrazio 1, Firenze)
Deze bar maakt deel uit van een vroegere tabaksfabriek en ziet eruit als een lange en smalle Tabanco. In deze bar van bartender Fabiano Fabiani kan je terecht voor alle klassiekers, maar ook voor een heerlijk glas prosecco.
Waar eten in Rome ?
Voia – Food, wine & Cocktail bar (Via Nomentana 926, Roma)
Deze gloednieuwe bar/restaurant van Chef Davide Del Duce was slechts tien dagen geleden geopend en wordt mogelijk de nieuwe hotspot van Rome. Het grote glazen complex ligt op een historisch perceel waar niet meer verder mag gebouwd worden, dus is het omgeven door een grote tuin, wat toch zeer zeldzaam is in Rome. Aan de pizzaoven staat Chef Fabrizio di Leginio. Van hem kregen we een spoedcursus pizza’s bakken, wat toch alles behalve eenvoudig bleek te zijn. Vooral de ongebakken pizza op de pizzaschep krijgen bleek een zware uitdaging.
The Corner – Marco Martini Restaurant (Via Avellino 121, Roma)
Dit restaurant met Chef Marco Martini en Head Bartender Daniele Gentili kreeg een ster in de Michelin Gids. Op straat moet je opletten of je loopt er zo voorbij. Deze villa is een verdieping hoger gelegen dan de straat en je moet dus een trap naar boven om de ingang te bereiken. We zaten in een prachtige orangerie en genoten van een menu met heerlijke gerechten die telkens gepaard waren met perfect passende cocktails.
Ook hier heb ik een menu kunnen meenemen :
Chef’s Welcome
Orama : Amaro Montenegro, Karkade and Kombutcha
*
Red Pepper… with Tuna
Bacco, tabacco e Venere : Amaro Montenegro and Macademia nuts. Select. Smoked Honey syrup.
Red Pepper… with Tuna
Bacco, tabacco e Venere : Amaro Montenegro and Macademia nuts. Select. Smoked Honey syrup.
Cherry and acid green appel juice, burlesque bitter
*
Amatriciana Sauce Cuttelfish
Falso di te : Amaro Montenegro. Beer. Italicus bergamoth rosalio. Lemon. Apple juice.
Amatriciana Sauce Cuttelfish
Falso di te : Amaro Montenegro. Beer. Italicus bergamoth rosalio. Lemon. Apple juice.
*
Mortadella Tortello white pizza and pistachio
Dream in the afternoon : Amaro Montenegro. Beluga vodka. Elderflower liqueur. Basil syrup. Citrus bitter. Champagne.
Mortadella Tortello white pizza and pistachio
Dream in the afternoon : Amaro Montenegro. Beluga vodka. Elderflower liqueur. Basil syrup. Citrus bitter. Champagne.
*
Guinea fowl. Mushrooms. Pine nuts. Shallot
Nerone al Monte : AMaro Montenegro. Liquorice and basil reduction. Jack Daniel’s Single Barrel . Select. SMC Mix. Beer and Roman chamomile foam.
Guinea fowl. Mushrooms. Pine nuts. Shallot
Nerone al Monte : AMaro Montenegro. Liquorice and basil reduction. Jack Daniel’s Single Barrel . Select. SMC Mix. Beer and Roman chamomile foam.
*
Mont Blanc… Cannolo
Grandma’s Boy : Amaro Montenegro Rosso Antico. Pedro Ximenez Eggnog. Grandma’s bitter. Pistachio and coffee syrup.
Mont Blanc… Cannolo
Grandma’s Boy : Amaro Montenegro Rosso Antico. Pedro Ximenez Eggnog. Grandma’s bitter. Pistachio and coffee syrup.
*
Petit Four
Petit Four
Waar drinken in Rome ?
Freni e Frizioni (Via del Politeama 4, Roma)
Zeer leuke cocktailbar vlak langs een drukke straat. Wanneer je hier een cocktail besteld mag je ook gratis hapjes nemen. De muziekkeuze deed me eerder denken aan een Berlijnse underground bar, dus het was best wel een mix van meerdere invloeden.
Il Marchese Amaro-Bar (Via di Ripetta 162, Roma)
Zeer gekende Amaro-bar met meer dan 500 amari op de backbar. Een gespecialiseerde cocktailbar waar je optimaal kan genieten van eender welke amaro-cocktail. Vraag zeker naar hun Garibaldi, deze zeer eenvoudige cocktail die wij vooral kennen als een “Campari Orange” smaakt hier stukken beter dan in eender welke andere bar. Vakmanschap en gebruik van moderne bartechnieken leiden hier tot unieke resultaten.
Drink Kong (Via Francesco Zanardi 16, Roma)
Gloednieuwe nightlife bar van de bekende bartender Patrick Pistolesi. Deze bar ging enkele weken geleden pas open en is uitgerust met twee afzonderlijke bars. Het gebouw heeft een L-vorm wat voldoende kans geeft om de twee bars een verschillende sfeer te geven en vb. een groep naar de tweede bar te leiden.
The Jerry Thomas Project (Vicolo Cellini 30, Roma)
Vanaf ons hotel was het minder dan een kwartiertje wandelen naar de bekendste cocktailbar in Rome. Een bezoekje aan deze bar zat niet in ons programma, maar een aantal bartenders zijn er tijdens de laatste nacht toch nog op eigen initiatief naartoe geweest. Helaas was dat voor mij geen optie omdat ik een vroege vlucht terug naar België had.
Een unieke belevenis
Uiteraard bedank ik Amaro Montenegro en hun distributeur Cinoco omdat ik aan dit unieke programma mocht deelnemen. Ik genoot van heerlijke drankjes en fantastische diners, maar de kers op de taart waren de gepassioneerde mensen die ik tijdens deze week mocht ontmoeten.
Disclaimer : Dit artikel is een herschreven versie van artikels die eerder verschenen op mijn cocktails- en spiritsblog Double Strainger. Het artikel voor Tineke’s Cucina kwam er onder “lichte dwang” van Tineke zelf. Ik nam deel aan deze perstrip als blogger/verslaggever op uitnodiging van Amaro Montenegro en hun distributeur Cinoco. De volledige inhoud van het artikel is mijn persoonlijke mening en het relaas van mijn ervaring. Ik wil absoluut geen drankmisbruik promoten. Geniet van kwalitatieve drankjes, maar met mate. Gedurende deze volledige reis hadden we ook steeds een gehuurd transport met chauffeur ter beschikking om ons terug naar de hotels te brengen.
Reacties
Een reactie posten