Een stressvrij kerst- en eindejaarsmenu zonder oven

De afgelopen weken kon je op de blog al heel wat tips en recepten vinden voor de decoratie van je tafel en voor een luxueus (maar vrij tijdrovend) kerstmenu. Heb je geen zin in uren kokerellen, dan willen we je ook wat tips meegeven voor de eindejaarsfeesten. De insteek voor deze blogpost is dan ook: een feestelijk kerstmenu waar je geen uren moet voor koken én waarvoor je geen oven nodig hebt!

De insteek was dubbel: we zijn zelf op locatie dit jaar met Kerst en hebben zelf ook geen oven ter beschikking. Daarnaast zijn er heel wat mensen die gewoon niet graag koken en toch feestelijke recepten zoeken voor deze periode van het jaar. Ook aan hen hebben we dus gedacht.

We mochten zo enkele weken geleden ook bij Delhaize een kijkje nemen op de Foodshow voor de feestdagen. En daar haalden we heel wat inspiratie uit voor 'gemakkelijke' feestdagen.


Relax Kerstmenu

Voor het "relax" kerstmenu kiezen we toch voor een menu aan tafel, maar met minimale inspanning.

Aperitief met hapje van gemarineerde kwartelboutjes
~
Gerookte zalm met Gin
~
Hindemedaillons met truffelsaus, amandelkroketjes en boschampignons
~
Kaasschotel
~
Suikervrije Kerstbûche Gaelens

Delhaize brengt voor de feestdagen overheerlijke kwartelboutjes in een marinade van berenlook (wilde look) op de markt. Eenvoudig, snel en lekker. Een prima hapje dus.


Ben je niet zo voor kwartel of look? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor charcuterie. Het Ganda Grand Cru gamma deed ons al helemaal wegdromen (keuze uit everzwijn, Ganda, Wagyu of Angus) en ook de selectie Salami Gourmet past hier prima.


Omdat de ginhype ook bij Kerst niet ver weg is, kan je kiezen voor een met gin gemarineerde gerookte zalm. Noorse gerookte zalm bereid volgens een authentiek recept: ultravers, niet ontdooid en gemarineerd. De aanwezigheid van klassieke gin geeft de marinade een heerlijke en subtiele smaak. Let wel op: er zit (zoals jammer genoeg altijd bij gemarineerde zalm) wat suiker in de marinade! Hou hiermee rekening bij het samenstellen van je menu.

Aangezien we geen oven gebruiken in het menu vallen bij het hoofdgerecht heel wat lekkere mogelijkheden weg (een mals gebraad, een gratin, ...). We kiezen voor hindemedaillons met een truffelsausje, een mengeling van boschampignons en amandelkroketjes.


Voor de kaasschotel is de keuze eindeloos. We waren echter zeer opgetogen over het gamma dat momenteel ter beschikking is. Onze favorieten? 
  • Vintage Cheddar Delhaize Taste of Inspirations. Dit is een artisanale Engelse kaas met een korrelige textuur en een uitgesproken smaak. Omdat de kaas twee jaar heeft kunnen rijpen, tref je hier de vorming van zoutkristallen aan, wat een krokante toets in de mond geeft
  • Ecume de Wimereux. Deze artisanale kaas, die tussen 2 en 3 weken is gerijpt en tot de familie van schimmelkazen behoort, lijkt meer op de Chaource. Het is een dubbelroom, wat wil zeggen dat er aan de volle melk room is toegevoegd om 60% VG te bereiken.
  • Beaufort AOP Chalet d'Alpage "Selectie Verdannet". Een geperste en gekookte kaas van rauwe melk. Vanaf juni tot oktober wordt deze kaas twee keer per dag en volgens traditionele methodes gemaakt in een chalet in de Alpen (min. op 1500 meter hoogte) én met de melk van één kudde. De smaak is fruitiger, aangezien de koeien zich voeden met de vegetatie in de Alpen.
Afsluiten doen we met een traditionele kerstbuche. Deze suikervrije kerststronk van Gaelens was voor ons de absolute topper op de foodshow. Deze chocolade-frambozenstronk met stevia bestaat uit zwarte chocolademousse en chocoladebiscuit. Binnenin geeft een frambozenkonfijt een frisse toets, en het geheel ligt op een krokante zanddeegbodem. Door het gebruik van stevia kan het glucidegehalte sterk worden verlaagd en krijgt het gebak een goede cacaosmaak.


Eindejaar met vrienden

Kiezen jullie ook traditiegetrouw voor fondue of gourmet tijdens de eindejaarsfeesten? Dan is dit misschien wel wat voor jou!


Als lekker alternatief voor de traditionele vleesfondue, brengt Delhaize tijdens de eindejaarsperiode de shabu shabu en de Chinese fondue op de markt.

De catchy naam "Shabu Shabu" komt van het geluid dat de stukjes vlees maken wanneer ze in de bouillon liggen te sudderen. 
De schotel bevat fijne rundsreepjes, Japanse groenten, vleesbouillon en een Japanse saus. Het volstaat om 1,5 l water te laten koken in een fonduepan, hier groenten en bouillon aan toe te voegen en dan het vlees erin te laten garen. Je kan eventueeel ook een beetje saké en look toevoegen om het geheel wat op smaak te brengen.

De Chinese fondueschotel bevat fijne sneedjes rundsvlees, varkensvlees, kip en kalkoen, verse groenten, vleesbouillon en een  Chinese saus. Het volstaat om 1,5l water te laten koken in een fonduepan, hier groenten en bouillon aan toe te voegen en hier het vlees in te laten garen.

Om je feest af te ronden stellen we voor om een fruitschotel te presenteren met enkele exotische vruchten. Keuze en mogelijkheden genoeg momenteel!

We blijven zelf enorme fan van de lime fingers, maar ook ander fruit kon ons bekoren. Op onderstaande foto zie je (vanaf linksboven, met de klok mee): pitaya, kiwano, passievrucht, litchi, limoenkaviaar.


Reacties