dinsdag 1 december 2015

Dinner rolls, eenvoudige broodjes

1 december! Eindelijk! ... Ja, ik ben zo één van die personen die wekenlang aftelt naar Kerst, die lijstjes maakt wat wanneer te doen, uren bezig is met het samenstellen van de menu's, enz. Ik ben dan ook altijd redelijk uitgelaten wanneer we weer december zijn.

Het gaat zelfs zover dat ik tegenwoordig een aantal Amerikaanse feestdagen 'leen' om ook wat extra feestgerechten te creëren. Vorige week was het alweer Thanksgiving, een uitgelezen kans om kalkoen, cranberrysaus en 'a lot of ' side dishes te presenteren. Eén van die typische bijgerechten zijn dinner rolls, een soort van broodjes, voor bij de maaltijd. Dat moest ik eens proberen.Net als quasi elk ander broodje wordt ook hier weer suiker in gedaan. We maken het uiteraard suikervrij ;-)

Het voordeel van Amerikaanse recepten? Cups! Geen gedoe met de weegschaal, je zorgt dat je één maatbekertje hebt waarop aanduidingen in cups staan en je bent al bijna klaar. Mijn maatbekertje zat enkele jaren geleden bij een broodbakmachine, is doodeenvoudig maar wel vaak gebruikt.

Na wat zoeken bleek het lekkerste recept eentje te zijn dat snel klaar is (broodjes klaar op 1 uur) én met basisingrediënten die ik alvast altijd in huis heb. Ideaal dus.

Ingrediënten

  • 4 cups tarwebloem
  • 1/4 cup zoetstof (type Canderel)
  • 1 el gedroogde gist
  • 1,5 tl zout
  • 3/4 cup koud water
  • 2/3 cup volle melk
  • 4 el ongezouten boter

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 50°C.

Meng in je keukenrobot de bloem, zoetstof, gist en het zout.

In een andere kom doe je het water, de melk en de boter (in blokjes). Verwarm dit in de microgolfoven op halve kracht (of ontdooistand) gedurende 1 minuut. (De boter wordt zachter en zal makkelijker mengen bij de rest)

Voeg het mengsel bij de andere ingrediënten in de keukenrobot en meng tot een geheel. Laat nog 4 minuten verder kneden. Dek de kom af met een keukenhanddoek en laat 5 minuten rusten.

Beboter intussen een ovenschaal. 

Verdeel het deeg in 16 stukjes en rol er bolletjes van. Leg de bolletjes in de ovenschaal.
Maak de bolletjes vochtig met je handen.

Zet de oven uit en schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Laat 20 minuten rijzen.

Haal uit de oven en laat rusten. Verwarm intussen de oven voor op 190°C.

Bak de broodjes gedurende 15 minuten in de oven. Haal uit de oven en ga met wat boter over de bovenkant voor een mooi glanzend en smaakvol bovenkantje.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten