Cocktailtips voor de Feesten
Met de feestdagen voor de boeg trekken we onze barkast nog
eens open voor een lekkere cocktail.
Heel vaak vind je in tijdschriften of kookboeken leuke
recepten voor cocktails, maar met een ellenlange lijst aan ingrediënten. Sommige ingrediënten lijken dan weer zo ongewoon of moeilijk
te vinden dat je lust snel over is en je maar weer berust bij je vertrouwde
rum-cola(light) of Martini.
Vandaag presenteren we jullie onze selectie voor de
feestdagen op basis van de bekende sinaasappel-likeur Cointreau. Hierin zit uiteraard
suiker, maar middels de toevoeging van de andere ingrediënten wordt het
suikergehalte minder en kan het wel al eens een keertje ingepast worden in een
suikervrij dieet.
Zizi Coin Coin
Cointreaupolitan
Schol & Prettige feestdagen!
Door telkens een basis-ingrediënt toe te voegen en de
verhoudingen aan te passen krijgen we opnieuw een andere bekende cocktail, met
een andere lekkere smaak.
De uiteindelijke cocktail met alle ingrediënten erin is de
Cosmopolitan, een absolute klassieker die opnieuw heel populair werd als het
lievelingsdrankje van Carrie Bradshaw in de films en TV serie “Sex and the
City”, maar ook de twee andere cocktails klinken vast wel bekend in de oren.
Zizi Coin Coin
50 ml. Cointreau
20 ml. Citroensap
Cointreaupolitan
50 ml. Cointreau
20 ml. Citroensap
30 ml. Veenbessensap
Cosmopolitan
Cosmopolitan
20 ml. Cointreau
20 ml. Citroensap
10 ml. Veenbessensap
40 ml. Wodka
Bij voorkeur stevig shaken met voldoende ijsblokjes en
serveren doorheen een zeefje in een voorgekoeld klassiek Martiniglas.
Garneren met een krulletje sinaasappelschil of een partje
limoen.
Enkele bijkomende tips :
·
Let er zeker op dat je suikervrij veenbessensap
koopt! In veel flessen werd suiker toegevoegd.
·
Probeer limoen in plaats van citroen voor een
subtiel smaakverschil.
·
De Zizi Coin Coin noemen we in een andere
verhouding (20 ml. Cointreau en sap van een halve citroen) en geserveerd over
crushed ice ook wel de Cointreautini.
·
Cocktails maken is geen absolute wetenschap, dus
pas gerust de verhoudingen aan naar je eigen smaak. Veel mensen bereiden de
Cosmopolitan met 30 ml. Wodka en 30 ml. veenbessensap voor een zachtere smaak.
·
Met de originele verhoudingen is de Cosmopolitan
een vrij stevige cocktail, vandaar dat dames (ook Tineke) meestal de zachtere
Cointreaupolitan verkiezen. Sommige barkeepers voegen wat suikerwater toe om de
smaak te verzachten, maar dat kunnen we op onze suikervrije blog natuurlijk
absoluut niet adviseren.
·
De beste tip die ik kan meegeven is dat je de
cocktails laat prepareren door onze huis-cocktailmaker Geert Conard, maar dat
is in de praktijk misschien wat moeilijker haalbaar ;)
Reacties
Een reactie posten