Halloween Special

Het is weer bijna zo ver! Eind oktober, Halloween. Hoog tijd dus ook voor een nieuwe Halloween Special.

De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows Eve, (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).

Vorig jaar werden de klassiekers op een rijtje gezet: pompoensoep, pumpkin pie en heksenbroodjes. Dit jaar een wat modernere twist met de traditionele ingrediënten.

We gaan de zuiderse toer op met een tajine en risotto. Als gebakje nu alvast een recept voor een pompoenkaastaart met chocolade. Later deze week volgt nog een leuk receptje voor de kids: suikervrij halloween cupcakes!


Tajine van pompoen en kikkererwten

Ingrediënten
  • 1 ui, gehakt
  • 250 gram pompoen, in blokjes
  • 6 tomaten, in blokjes
  • 1 blik kikkererwten
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl gember

Bereidingswijze

Fruit de ui in wat boter/olijfolie. Doe de kruiden erbij en bak eventjes mee. Voeg de pompoen toe en bak gedurende vijf minuutjes.

Doe er de tomaten bij, overgiet met 250 ml water en breng aan de kook. Dek af en laat zachtjes 10 minuten pruttelen. Voeg de kikkererwten toe en laat nog 10 minuutjes verder pruttelen.

Breng op smaak met peper en zout.



Pompoenrisotto

Ingrediënten
  • Risottorijst
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 400 gram pompoen
  • 1 appel
  • 1 glas witte wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • Versgeraspte parmezaan

Bereidingswijze

Doe de pompoen en appel in blokjes en kook ze gaar in wat water. Giet af en plet alles. Meng er een klontje boter onder en zet het mengsel apart.

Fruit de sjalot en look in wat boter/olijfolie. Voeg de rijst toe en laat eventjes meefruiten. Overgiet met de wijn en laat verdampen. Voeg dan lepel per lepel de bouillon toe, telkens tot al het vocht opgenomen is. Vlak voor de laatste lepel bouillon voeg je ook het pompoen-appelmengsel toe. Kruid het gerecht met peper en zout en werk af met flink wat versgeraspte parmezaan.


Pompoenkaastaart

Een tijdje terug kwam ik op de Facebookpagina van Chrissy's Kitchen een recept tegen voor pompoenkaastaart. Met suiker, en afgewerkt met caramel, dus een hopeloze zaak. En toch, wat knutselwerk later was het toch weer mogelijk om een suikervrije variant op tafel te krijgen!

Ingrediënten

Voor de korst:
  •  8 suikervrije koekjes
  •  80 gr gesmolten boter
Voor de vulling:
  •  450 à 500 gr roomkaas (type Philadelphia)
  •  1/2 tl stevia
  •  3 eieren
  •  500 gr gekookte pompoen (puree)
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemberpoeder 
  • 1/4 tl muskaatnoot
  • 1 tl vanile extract
  • 1/4 tl zout
  • 200 gr pure chocolade (min. 70%)
  •  2 el goede zoutloze boter

Om te serveren: slagroom en chocoladeschilfers

Bereidingswijze
Oven voorverwarmen op 120°C. Bakvorm (springvorm) bekleden met bakpapier.
Maal de koekjes tot kruimels en meng ze met de gesmolten boter. Doe het mengsel op de bodem van de springvorm en druk goed aan. Zet koud weg.
Meng de roomkaas en stevia in een kom en klop tot een gladde massa. Voeg de eieren één voor één toe, tot alles goed gemengd is. Doe de pompoen, kaneel, nootmuskaat, gember, vanille en zout bij de roomkaas en meng goed. Zet een soepkom (2 cups ongeveer) van het mengsel opzij.
 Smelt de chocolade en boter au bain marie. Klop chocolade door de portie van het pompoen mengsel dat je apart hield. Giet over dit nu over de koekjesbodem.
Bak gedurende 10 minuten.
Giet voorzichtig het resterende pompoenmengsel over de gebakken chocolade laag. Bak gedurende 30 minuten.
Afkoelen op een rooster gedurende 30 minuten alvorens uit te storten.
Serveer met een toefje slagroom en werk af met wat chocoladeschilfers.

Reacties