Halloween Special

Ik ben nogal een fan van de eindejaarsperiode: kerstmis, nieuwjaar. De sfeer in huis en uiteraard het lekkere eten maken het een topperiode voor mij.

Sinds een aantal jaren is de Halloween-hype ook in België bezig. Ik doe er niet geweldig aan mee: buiten een kaars met spookjes op zie je hier niets dat er anders niet zou staan, maar het eten kan ik toch weer niet laten. ’t Is ook dé periode voor pompoenen, dus vandaar deze special in het teken van ‘pompoen’ en ‘Halloween’.

Voor de geïnteresseerden: de naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).

Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.

En even voor de fun: een leuk alternatief recept voor Pumpkin Pie uit The Muppet Show. Enjoy!


Pompoensoep

Zowat de eenvoudigste soep die er is, en toch zo lekker.

Persoonlijk gebruik ik liefst de kleinere pompoenen met donkerdere schil. Ze hebben ook een iets donkerder vruchtvlees en dat geeft niet alleen een mooie kleur aan je soep, ze zijn ook heel lekker van smaak.

Ingrediënten

o 1 kg pompoen
o 1,5 liter groentebouillon
o 2 aardappelen
o 1 ui

Bereidingswijze

Snij de groenten in blokken. Fruit de ui in wat boter tot hij glazig is. Voeg de aardappelen en pompoen toe en fruit nog een vijftal minuutjes. Giet er de bouillon op en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes koken (tot de pompoen zacht is). Pureer de soep, breng op smaak met peper en zout.

Serveer met wat room en gesnipperde peterselie.


Pompoentaart - Pumpkin Pie

Een klassieker voor de Amerikanen, eerder onbekend bij ons. Maar o zo lekker.

Wordt eigenlijk veelal gemaakt met ‘canned pumpkin’ – uit een blikje dus. Maar dat is hier niet zo eenvoudig te krijgen (of je moest in de buurt zijn van Everberg: de Britse supermarkt Stonemanor heeft Libby’s canned pumpkin in zijn assortiment).

Heb je geen blikje, dan kan je met dit recept toch nog op een eenvoudige wijze je taart maken en wel met vérse pompoen!

Ingrediënten

o 350 gram kruimeldeeg
o 550 gram pompoen
o 18 gram zoetstof
o 2 eieren
o 150 ml room
o 1 tl kaneel
o 1 tl allspice (piment)
o 1 tl gember (poeder)
o Versgeraspte nootmuskaat

Bereidingswijze

Doe de stukken pompoen in een schotel voor de microgolfoven. Kook, afgedekt, gedurende 15 minuten op de hoogste stand. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Voor het kruimeldeeg verwijs ik graag naar de blog. Eerder deze maand verscheen het recept voor smurfentaart, waarin dezelfde deegbodem gebruikt werd. Maak het deeg klaar en laat rusten in de koelkast.

Bedek een bakvorm met bakpapier. Rol het deeg uit en bekleed de vorm. Bedek met bakpapier en bakbonen en bak blind gedurende 15 minuten. Haal de bonen en het bakpapier uit de vorm en bak verder gedurende 10 minuten.

Verlaag de oventemperatuur naar 160°C.

Doe de stukken pompoen in de blender, samen met de zoetstof, eieren, room en specerijen. Maal tot een pasta. Doe deze in de taartbodem en bak gedurende ongeveer 45 minuten à 1 uur in de oven.


Heksenbroodjes

Eentje voor de kinderen, of gewoon voor zij die er zin in hebben natuurlijk ;)

Ingrediënten

o 1 pak bladerdeeg
o 250 gram pompoen
o 1 kleine ui
o 2 el tomatenpuree
o Versgeraspte nootmuskaat
o 250 ml groente-bouillon
o 1 ei
o 50 gram geraspte kaas (emmentaler)

Bereidingswijze

Verhit wat olie in een pan. Fruit er de ui in. Voeg de pompoen en tomatenpuree toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Overgiet met de bouillon en laat dit geheel een 10-tal minuutjes koken. De bouillon zal volledig worden opgenomen door de groenten. Laat het geheel afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het bladerdeeg uit en snij het in 6 stukken. Bestrijk elk stukje bladerdeeg met het losgeklopte ei.

Vermeng de geraspte kaas onder het afgekoelde pompoenmengsel. Verdeel het mengsel over de stukken bladerdeeg. Vouw ze dicht en bestrijk opnieuw met het ei. Bak gedurende 15 minuten in de oven.

Reacties