Ravioli ai funghi e tartufo

Volgend gerechtje heeft me heel wat tijd gekost om te perfectioneren, maar het resultaat vind ik wel geslaagd. Wat meer werk aan, maar een ideaal feestelijk voorgerechtje. Niet echt voor de beginnende kok, maar nu ook weer niet aartsmoeilijk.

Ik maak de pasta zelf door de vellen door een pastamachine te doen en de ravioli te vullen met de Ravissimo van Tupperware. Niet te groot noch te klein van formaat, wat maakt dat je met een drietal ravioli genoeg hebt per persoon.

Het pastarecept is anders dan het eerder vermelde eenvoudige pastarecept. Met de feestdagen mag het van mij toch net dat tikkeltje meer zijn.

Qua voorgerecht is de hoeveelheid hieronder zeker voldoende voor 6 à 8 personen.

Ingrediënten

Voor de pasta:
- 300 gram pastabloem
- 3 eieren
- 2 eierdooiers

Voor de vulling:
- Olijfolie
- Klontje goede boter
- 200 gram boschampignons
- 1 kleine ui
- Zwarte truffel (bokaaltje)
- 25 gram boter (bakboter)
- 25 gram bloem
- 250 ml melk
- 1 eiderdooier
- 15 gram geraspte Emmentaler
- 15 gram geraspte Gruyère

Voor de parmezaancrème:
- 200 ml room
- 100 gram goede boter
- 50 gram parmezaanse kaas

Voor de afwerking:
- Olijfolie met zwarte truffel

Bereidingswijze

Snipper de champignons en ui heel fijn en bak ze in olijfolie. Giet eventueel kookvocht weg en doe terug in de pan met een klontje boter. Kruid met peper en zout en zet apart.

Smelt de bakboter, doe de bloem erbij en laat eventjes bakken. Giet de melk erop om een saus te maken en laat even indikken. Doe de eierdooier erbij (voor een dubbele binding), verhit de saus tot ze bubbelt. Doe van het vuur weg en voeg er de geraspte Gruyère en Emmentaler bij. Voeg tevens de champignons toe.

Maak de pasta door alle ingrediënten in een keukenrobot te malen tot een deeg. Laat even rusten in de koelkast. Rol het dan uit. Vul elke ravioli met een lepel van de vulling en een dun schijfje zwarte truffel.

Maak als laatste de parmezaancrème. Breng de room en goede boter aan de kook. Laat wat inkoken. Voeg de versgeraspte parmezaan toe en kruid stevig af met peper en zout.

Serveren: kook de ravioli gaar (3 tot 4 minuten). Besprenkel de ravioli met de olijfolie met truffel en serveer met de parmezaancrème en een broodje.

Reacties

Populaire posts