Aperitiefhapje met zwarte pens en witloof

Om de spits af te bijten voor de kerstreceptjes heb ik gekozen voor een eenvoudig aperitiefhapje.

Leuke aan dit gerechtje is dat het ook gemaakt is met voornamelijk traditionele 'Belgische' ingrediënten. Heb je wat moeilijkere eters aan de feestdis (zoals daar zijn: opa's die niets willen eten dat ze niet kennen...), dan is dit ideaal.

Je kan het hapje maken met gewone zwarte pensen, maar de traditionele kerstpensen zijn natuurlijk nog lekkerder. Ik weet niet of dit overal te krijgen is, maar in Diest heb je de (natuurlijk) Diestse kerstpens met rozijntjes enz. in. Heel lekker, en het geeft nog een extra toets aan het hapje.

Wil je de Diestse kerstpens wel eens proeven? Op donderdag 9 december vanaf 18 uur is er de officiële opening van "Diest in Kerstlicht" op de Grote Markt met de coca-colatruck, maar belangrijker: met gratis kerstpens, soep en glühwein.

Met de hoeveelheden hieronder maak je al makkelijk een achttal glaasjes.

Ingrediënten

- 1 zwarte pens (of kerstpens)
- 1 stronkje witloof
- Wat veldsla
- Pijnboompitten
- Een stukje jong belegen Gouda
- Mayonaise

Bereidingswijze

Was de veldsla en doe een laagje in elk glaasje.

Snipper de witloof fijn, meng met een lepel mayonaise en kruid met peper en zout. Doe dit op de veldsla. Strooi er wat pijnboompitjes over.

Snij intussen de pens in schijfjes. Bak ze aan in de pan en leg in elk glaasje een stukje pens.

Werk af met enkele snippers belegen kaas. Deze verkrijg je door met een dunschiller wat kaas van het blokje af te snijden.

Serveertip: hou voor elk glaasje een langer stukje witloof en een blaadje veldsla apart om te garneren.

Reacties

Populaire posts