Feestelijke en eenvoudige hapjes

Het is alweer een tijdje geleden dat er een nieuwe blogpost kwam. Nu, met de feestdagen was dit eerder bewust gedaan ;)

Eind van de week vieren we de overgang naar het nieuwe jaar. Traditioneel betekent dit bij ons geen lang en uitgebreid menu, maar een fondue of raclette... met enkele hapjes en een dessert erbij. Als laatste blogpost voor dit jaar wil ik jullie dan ook nog enkele feestelijke en eenvoudige hapjes meegeven.

Ik wens jullie alvast nog fijne feesten en beste wensen voor 2011!



Tarteletjes met mousse van gerookte zalm

Een eenvoudige vismousse om bladerdeegjes of tarteletjes mee op te vullen. Eenvoudig vooraf te maken en amper werk op het moment zelf.

Ingrediënten

- 200 gram Philadelphia light
- 1 el mierikswortelcrème (potje)
- 200 gram gerookte zalm (in fijne snippers)
- Verse bieslook
- Sap van 1/2 citroen

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten door elkaar en kruid bij met peper en zout.

Wil je echt een mousse en geen stukjes zalm? Doe het geheel dan in een blender en maal fijn.


Spekrolletjes

Heel eenvoudig, heel basic. Zo te krijgen in de supermarkt, maar belachelijk duur voor wat het is. Waarom zou je ze dan niet zelf maken?

Ingrediënten

- Ontbijtspek
- Gedroogde pruimen zonder pit

Bereidingswijze

Wikkel elke pruim in een stukje spek. Bak gedurende een tien minuutjes in een op 200°C voorverwarmde oven.


Toastjes met geitenkaas & ricotta

Nog een koud hapje dat ik een tijdje terug gemaakt had voor een demonstratie-avond met de familie. Ik moet zeggen, deze gingen zéér vlot weg.

Ingrediënten

- 50 gram geitenkaas (type smeerkaas van Chavroux of gelijkaardig)
- 100 gram ricotta
- 1 el honing
- Granaatappelpitjes
- Verse gesnipperde bieslook

Bereidingswijze
Meng de geitenkaas, de ricotta en de honing met elkaar. Eventueel nog wat bijkruiden met peper (naar smaak).

Besmeer een toastje met dit mengsel en strooi er wat verse bieslook en granaatappelpitjes over.

Voor de toastjes neem ik wel iets specialer dan de gewone mini-beschuitjes of melba toastjes (een donker toastje, of een granentoastje, smaakt beter). En geef toe, het lijkt toch ook weer meteen een stuk feestelijker.


Bruschetta met feta en auberginekaviaar

Een recept dat ik ooit zelf ergens gevonden heb, maar jammer genoeg weet ik niet meer waar...

Ingrediënten

- 3 aubergines
- 1 citroen
- 2 el olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- 100 gram feta, verbrokkeld
- Peterselie
- Stokbrood of ciabatta, in plakjes gesneden

Bereidingswijze

De aubergines ingeolied 40 minuten op 200°C in de oven afbakken. Laten afkoelen.

Het vruchtvlees van de aubergines mengen met de zeste van de citroen, een beetje citroensap en het paprikapoeder. Mengen met de olijfolie en verder afkruiden met peper en zout. Dit mengsel minimum 30 minuten in de koelkast bewaren.

Brood roosteren, beleggen met de auberginekaviaar, feta en afwerken met peterselie.

Reacties