zondag 16 december 2018

Tarte Tatin van Foie Fin en Peperkoek

Een feestelijk voorgerecht voor op de feesttafel is deze eenvoudige 'tarte tatin' met foie fin van Jean Larnaudie.


Ik eet graag foie gras, maar geef ook eerlijk toe dat de bereiding hiervan niet altijd even diervriendelijk gebeurt. Toen we bij de foodshow van Delhaize hoorden hoe de foie fin van Jean Larnaudie werd gemaakt, was ik dan ook meteen helemaal verkocht.

De origine van de foie fin is altijd Frankrijk en komt van dieren die met veel respect worden behandeld.De eenden kunnen vrij rondlopen binnen en buiten en hebben altijd vers drinkbaar water ter beschikking. (Nota: om hen te beschermen tegen de vogelgriep mogen de eenden momenteel niet buiten en dus lopen ze tijdelijk enkel nog binnen vrij rond.)

Ze groeien op in daglicht, worden op een natuurlijke manier gekweekt en krijgen nooit voedingssupplementen die de groei bevorderen.

Het allerbelangrijkste is dat de eenden op geen enkel moment onder dwang worden gevoederd (wat we kennen als « gavage »), wat wil zeggen dat de foie fin het resultaat is van magere eenden.

Het perfecte ingrediënt voor een ons Kerstfeest dus!Ingrediënten (voor 4 personen)
  • 4 schijfjes foie fin Jean Larnaudie 
  • 4 sneetjes suikervrije peperkoek
  • 2 à 3 appelen (afhankelijk van de grootte)
  • 1 el eendenvet (of boter)
  • 1 el zoetstof (Ellphi)
  • 1 tl allspice
  • 1 borrelglaasje cognac of brandy (ik koos Vecchia Romagna van Amaro Montenegro. Meer over deze spirit kan je lezen op onze zusterblog Double Strainger)

Bereidingswijze

Schil de appelen en snij in blokjes. 

Smelt het eendenvet (of de boter, als je dat niet hebt) in een braadpan. Bak er de appelstukjes in tot ze gaar zijn. Kruid ze met peper, zout en allspice en bestrooi met de zoetstof. Overgiet met de brandy en flambeer.

Laat de appeltjes afkoelen.

Om te serveren gebruik ik een serveerring de grootte van de schijfjes foie fin. Gebruik de serveerring om een rondje uit te steken uit de peperkoek. Leg er de foie fin op. Werk af met de appelpartjes.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten