zaterdag 12 december 2015

Lamskoteletjes met muntpesto, gepofte bietjes met komijncrumble en geitenkaas en flan van asperge

We zitten op een kleine twee weken voor Kerstmis. Hoog tijd om je menu te finaliseren! Ook wij komen met onze blogmarathon rond het Carrefour New Years Eve event intussen aan het hoofdgerecht. Vandaag krijg je dan ook maar liefst vier recepten in één blog!


De dames van Avocado van de Duivel en Mi'dinettes kozen in de recepten voor een lamskroon. Bij gebreke aan lamskroon in de winkel op het moment van mijn aankopen had ik dit vervangen door lamskoteletjes. Indien je voldoende pannen hebt om deze te bakken is dit trouwens een makkelijke oplossing: zeer snel klaar!

Als bijgerecht serveerde ik nog eenvoudige dennenappelkroketjes. Eenvoudig, snel en een topper bij de kinderen!


Lamskoteltjes met muntpesto


Ingrediënten

  • Lamskoteletjes
  • Een bussel munt
  • 150 gr geroosterde pijnboompitten
  • goede olijfolie
  • sap en zeste van 1 citroen
  • 100 gram geraspte parmezaanse kaast

Bereidingswijze


Maak de muntpesto. Hak de munt grof, en doe in de blender samen met geroosterde pijnboompitten, goede olijfolie, sap en zeste van 1 citroen, een teentje geperste look en de parmezaanse kaas. Laat goed blenden, en breng op smaak met peper en zout.

Bak de lamskoteltjes in boter met knoflook. Kruid met peper en zout. Leg ze op een serveerschaal en besprenkel met de muntpesto.


Wilde champignonroomsaus

Ingrediënten
  • 400 gr gemengde wilde champignons
  • 2 dl room
  • Een flinke scheut Cognac
  • Een potje bruine fond
  • Boter
  • Peper en zout
  • Een snuif sausbinder (Maizena voor donkere sauzen)
  • Peterselie

Bereidingswijze

Kuis de champignons, en scheur ze in gelijke stukjes. Bak ze aan in goed wat boter, en kruid met peper en zout. 

Overgiet met een scheut Cognac, en flambeer. Laat de vlam uitdoven, en voeg de fond toe. Laat reduceren, en voeg de room toe. 

Als de saus nog te lopend is, bind je bij met sausbinder. Breng op smaak met peper en zout, en werk eventueel af met peterselie.


Gepofte bietjes met komijncrumble en geitenkaas


Amai wat een topper! Absoluut mijn favoriet gerecht in de hele reeks, en dan te zeggen dat ik eigenlijk niet zo'n fan ben van bietjes. 

Let op: dit is niet in één-twee-drie klaar. Je moet zeker tijdig beginnen, want er is werk aan dit gerecht. Maar het is wel echt de moeite!

Ingrediënten
  • 3 bietjes in verschillende kleuren (rood, geel en chioggia)
  • 3 teentjes look
  • 1 dl Griekse yoghurt
  • ½ Chavroux kaasje
  • 2 el komijnzaadjes
  • 1 th lepel gemalen komijn
  • 100 gr bloem
  • 50 gr geraspte geitenkaas (Pur Brébis)
  • 50 gr boter
  • 1 eigeel
  • Olijfolie
  • Balsamico en sherry-azijn
  • Eetbare bloemetjes en cress
  • Goede olijfolie

Bereidingswijze

Schil de bieten, en maak 3 afzonderlijke papillotes (zodat de rode biet de andere bietjes niet kleurt). Doe in het zilverpapier telkens een bietje, een teentje look, een flinke geut olijfolie en een geut azijn (doe balsamico bij de rode biet, de sherry-azijn bij de andere bietjes). Doe de pakketjes goed dicht. Leg 1,5 uur in een oven van 220°C.

Maak de crumble: laat de boter smelten, en meng onder de bloem en de geraspte geitenkaas, en voeg de eierdooier toe, de gemalen komijn en de komijnzaadjes. Kruid goed af met zout en peper. Je hebt nu een kruimelig deeg. 
Verdeel over een bakplaat met matje of bakpapier op en laat ongeveer 15 minuten garen in de oven.

Meng de zachte geitenkaas met de yoghurt en kruid af met peper en zout. Doe in een spuitzakje.

Laat de bietjes afkoelen als ze gaar zijn. Hou het kookvocht in het zilverpapier goed bij! 
Snij ze dan in hele fijne plakjes. Schik ze op individuele bordjes of een grote schaal door mekaar.

Meng het rode bietenvocht met goede olijfolie, en breng eventueel nog op smaak met peper, zout en citroensap. Sprenkel over de bietjes. 

Spuit kleine dotjes geitenkaas naast de bietjes, en strooi er crumble over. Werk af met eetbare bloemetjes en cress.


Flan van asperge


Ingrediënten
  • 20cl room
  • 40g parmezaanse kaas
  • 3 eieren
  • 1 el komijn
  • 400g asperges uit een bokaal (nettogewicht)
  • Peper, zout
  • Walnoten voor de decoratie
  • Boter voor de gietvorm
Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 150°C.

Spoel de asperges. Snij ze in stukken en mix ze met de room. Voeg de parmezaanse kaas en de eieren toe. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Voeg de komijn toe.

Giet het mengsel in beboterde gietvormen. Bak het geheel 45 minuten au bain-marie.

Haal de gietvormen weg.

Serveer warm of koud, decoreer met walnoten.


Met dank aan Carrefour voor de ingrediënten, Avocado van de Duivel en Mi'Dinettes voor de recepten en Mamzel voor het decoratiemateriaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten