vrijdag 3 december 2010

Suikervrije speculaas

Nog drie keer slapen en het is weer Sinterklaas. Hoog tijd om mij op de speculaas te storten. Enig probleem: de kleine, dunne, suikervrije speculaasjes die je in de winkel koopt vind ik wel ideaal voor een tiramisu, maar om ze zo te eten... toch wat weinig smaak.Persoonlijk eet ik graag een wat dikkere, luchtigere speculaas. Maar waar vind je dat? Een ander probleem is dat een hoofdingrediënt van speculaas bruine suiker is. Tja, dat vervangen wordt al moeilijk. Er bestaat een "brown sugar blend" van Splenda, waar de helft van de bruine suiker vervangen werd door zoetstoffen, maar het is nog altijd 50% suiker natuurlijk (om nog maar te zwijgen van het feit dat het in België nogal moeilijk te verkrijgen is). Ik heb me er deze week dan ook aangezet om speculaas te maken zonder de bruine suiker maar met zoetstoffen. De koeken zijn niet zo donker, maar wel heel lekker van smaak!

Ingrediënten

- 650 gram zelfrijzende bloem
- 175 gram goede boter
- 1 ei
- 200 gram tagatesse
- 150 ml water
- 1/2 tl speculaaskruiden
- 1/2 tl kaneel

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in een keukenrobot en meng met een deeghaak tot een bal deeg. Doe in folie en laat enkele uren tot één nacht rusten in de koelkast (dit om de kruiden goed in het deeg te laten trekken).

Om de koekjes te vormen heb je twee mogelijkheden. Ofwel kies je voor de eenvoudige versie en rol je het deeg uit en steek je er vormpjes uit. Ofwel kies je de traditionele werkwijze en werk je met een houten speculaasvorm. Je neemt dan telkens een balletje deeg dat je met een deegroller uitrolt over de vorm. Dan gewoon uit de vorm nemen en op een bakplaat leggen.

Tip: veel mensen komen in de problemen om het deeg uit de houten speculaasvorm te krijgen. Meestal krijg je als reactie: goed veel bloem op doen. Ik doe het gewoon als volgt: een uurtje voor gebruik de bakvorm volgieten met olie (vb. zonnebloemolie), vlak voor gebruik olie weggieten en het deeg gewoon in de ingeoliede vorm doen. Komt er perfect weer uit!

Bak de koeken gedurende 10 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven.

4 opmerkingen:

  1. Werkt dit recept dan ook met 40g prodia in plaats van 200g tagatesse?

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Smaakt dit recept voor speculaas dan ook echt naar speculaas(ondanks de weinige kruiden)?

    BeantwoordenVerwijderen