Balletjes in tomatensaus met een Italiaanse twist
Dochterlief is dol op klassiekers zoals balletjes in tomatensaus. Ik ben er zelf niet zo dol op, dus probeer altijd wel wat te variëren met dit gerecht. Deze versie met veel verse kruiden en ricottakaas was wel echt een voltreffer en zal zeker nog op tafel komen!
De gehaktballetjes krijgen een extra smaak door het toevoegen van Parmezaanse kaas, de tomatensaus blijft basic, maar wordt afgewerkt met een heel erg kruidige ricotta. Geserveerd met een heerlijk stuk ciabatta is dit echt comfortfood voor donkere dagen!
Ingrediënten
Voor de gehakballetjes
- 500 gr gemengd gehakt (varkens/runds)
- 1 ei
- 1 kleine ui
- 1 teentje look
- 1 handvol versgeraspte parmezaanse kaas (of grana padano)
- Paneermeel
- Verse peterselie
- peper en zout
Voor de saus
- 1 fles passata (ik heb mijn eigengemaakte passata in literflessen ingemaakt, maar een fles van 700 ml is ook zeker voldoende)
- 1 el olijfolie
- Enkele takjes basilicum
- 1 teentje look
- Een snuifje pili-pili
- Peper en zout
Voor de ricotta
- 150 gram ricotta
- Een flinke handvol verse peterselie en verse basilicum
- 1 teentje look
- peper en zout
Om te serveren
- Verse peterselie
- Pijnboompitten
Nota: ik koos niet voor klassiek zout, maar gebruikte een grof zeezout gemengd met oregano. Dit geeft uiteraard wat meer smaak.
Bereidingswijze
Maak de kruidige ricotta: snipper de kruiden en look fijn. Meng met de ricotta, breng op smaak met peper en zout. Zet koel weg.
Doe de passata in een sauspan, voeg de olijfolie, geplette lookteen en basilicumstengels toe en laat op een zacht vuurtje pruttelen. Maak intussen de gehaktballetjes.
Snipper de ui fijn. Verhit wat olijfolie in een diepe braadpan met deksel en fruit de ui glazig. Snipper het lookteentje fijn en voeg 1 minuutje toe aan de ui. Haal uit de pan en laat afkoelen.
Doe het uimengsel samen met alle andere ingrediënten in een kom, kneed goed tot een deeg. Rol er gehaktballetjes van ter grootte van een golfballetje.
Verhit opnieuw wat olijfolie in de braadpan. Voeg de gehakballetjes toe en bak ze (kort) op een hoog vuur tot ze een mooi korstje krijgen.
Verlaag het vuur.
Haal nu de look en basilicum uit de passata. Breng op smaak met peper, zout en pili-pili. Giet de passata over de gehakballetjes. Dek de braadpan gedeeltelijk af en laat op een zacht vuurtje minuten pruttelen.
Verdeel nu de ricotta met een lepel over de braadpan (leg hier en daar een lepeltje ricotta tussen de gehaktballetjes). Zet het deksel weer over de pan en laat nog 10 minuutjes pruttelen.
Werk de pan af met verse peterselie en geroosterde pijnboompitten.
Smakelijk!
Reacties
Een reactie posten