Provençaals hapje met kaas en olijven

Zoals ik eerder al zei mochten de wederhelft en dochterlief dit jaar het menu voor Kerstavond kiezen. Omdat er toch best veel op het programma staat kies ik er voor om geen uitgebreid arrangement aan hapjes op tafel te zetten. Een eenvoudig glaasje vooraf past prima in mijn feestmenu. 

Dit hapje brengt eenvoudige smaken samen tot zijn recht in een fris voorafje. Heerlijk zuiders en lekker fris. Ik vond het oorspronkelijk op de website van Tramier, een Frans merk van olijven, olijfolie en noten, maar paste het aan naar eigen smaak en koos voor olijven uit de verstoog. 

Het hapje is prima vooraf te maken en te bewaren in de koelkast.


Ingrediënten (voor 4)
  • Een klein handje kerstomaten, in verschillende kleuren
  • 12 groene olijven met kruiden en look (verstoog)
  • 2 el geitenkaas (type Chavroux)
  • 1,5 el goede extra vergine olijfolie
  • 1/2 tl vers citroensap
  • 1 el verse peterselie, fijngehakt
  • 1 el verse bieslook, fijngesnipperd
  • 1 el pijnboompitten

Bereidingswijze

Snij de tomaten in fijne blokjes. Kruid ze met peper en zout en verdeel ze over de glaasjes.

Meng de geitenkaas met de helft van de olijfolie en het citroensap en kruid met peper en zout. Verdeel over de tomaten.

Rooster de pijnboompitten in een pan. Laat afkoelen.
Meng de rest van de olijfolie met de verse kruiden. Voeg er de pijnboompitten aan toe. Verdeel dit over de glaasjes.

Prik met glaasjes 3 olijven op een tandenstokertje. Plaats in de glaasjes. 

Reacties