dinsdag 18 februari 2020

Oogst van Eden - met passie voor lokale producten

Soms valt er zo een uitnodiging in de mailbox waarvan je denkt "ja! hier wil ik echt naartoe". Ik kreeg zo eentje binnen voor een perslunch op een paar honderd meter van mijn voordeur. Restaurant Oogst van Eden in Beverlo, met chef Philip Reynders, nodigde ons uit voor een lunch waar hij zijn nieuwste concept wilde voorstellen: een fijne restaurantkeuken met lokale producten "van bij de boer". Stuk voor stuk topproducten, geproduceerd door op-en-top geëngageerde lokale producten. Het werd een fijne middag aan een grote gastentafel mét de diverse producenten.

Philip en Hilde zijn de vroegere uitbaters van café 't Vijgeblad in Beringen. Na 20 jaar café vonden ze het nu tijd voor wat anders en ontwikkelden ze restaurant Oogst van Eden. Een restaurant met lokale producten, authentieke gerechten en een open keuken.


“We willen een vlotte en laagdrempelige sfeer creëren waar mensen echt en puur kunnen eten. De nieuwe generatie laten we kennis maken met verdwenen smaken en we werken met plaatselijke producenten om de keten zo kort mogelijk te houden. Mensen kunnen bij ons proeven wat er in de buurt wordt geproduceerd. Patatjes komen van de lokale aardappelboer. En het kaasplankje bestaat  uit kazen van schapen en koeien uit de buurt.”, zegt Philip.

Hun menu "Fier op Hier" wil dit ook ten volle benadrukken. Ze werken graag samen met mensen dicht bij hen, met de nadruk op de korte keten.


Welke producten zijn dat dan?

Bakkerij Bosbroek zorgt voor de broodjes. Ik proefde van een heerlijk krokant broodje met Koolputter-bier. Zalig! Kazen komen van bij De Stalse Schans, en ook Wintershoeve uit Paal en 't Kasteeltje uit Beverlo zorgen voor zuivel. De blauwe bessen van Blueberry Fields en het Koolputtersbier van Philip's broer zijn ook prominent aanwezig. Tot slot zijn de patatjes van die andere boer uit onze eigen buurt: Hoeve Machiels.

Heel wat van deze namen klinken je misschien wel bekend in de oren. Ik vermeldde ze eerder namelijk al wel eens. Tijdens de offscreen-komen eten-toer kookte ik voor mijn collega-bloggers ook met lokale producten.


En de boerenstiel zit blijkbaar in de lift in Beringen. Momenteel zijn er 34 landbouwbedrijven actief, wat opnieuw een stijging is tot het niveau van 2009.

En wat was nu dat "Fier op Hier" - menu?

Carpaccio met balsamico van zwart Koolputtersbier en Pecorino van de Stalse Schans

Salade met gekarameliseerde zalm en geitenkaas (met hoeveboter van Wintershoeve)

Pasta met gerookte kip en salie-botersaus

Traag gegaarde short rib met een sausje van zwart Koolputtersbier en blauwe bessen, geserveerd met Korspelse patat in mini-vorm.

Kaasbordje met viltkaas op basis van schapenmelk (Stalse Schans) en duizendjarige kaas van de Wintershoeve

Vanilleijs met zwarte chocolade en gezouten boterkaramelsaus


Stuk voor stuk topgerechten, met eerlijke en pure producten. Zeker een adresje dat je eens bezocht moet hebben!

Oogst van Eden
Korspelsesteenweg 197
3581 Beverlo (Beringen)

2 opmerkingen: