Vega Frick al Italiano

Het is de Week van de Friet. Eet jij ook graag frietjes van de frituur? Dan is deze week hét uitgesproken moment om nog eens langs te gaan bij jouw favoriete frituur! Naar goede gewoonte staat de laatste week van november namelijk in teken van iets wat elke zichzelf respecterende Belg nauw aan het hart ligt. Onze nationale trots: de versgebakken, heerlijk goudgele frietjes van de frituur!

Met de Week van de Friet wil VLAM iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van het frituur. Ik koos deze week uit om een klassieke frietsnack in een modern jasje te testen: de Vega Frick, een vegetarische frikandel ontwikkeld door Flexitarian Bastards uit onze thuisgemeente Beringen.


Wie me al langer volgt weet dat ik erg graag werk met lokale producten en producten van kleinere producenten. De Flexitarian Bastards passen in beide categorieën. Onder het moto ‘100% veggie, full of taste’ willen ze komen met echte climate changers die beantwoorden aan deze behoefte. De eerste veggie frituursnacks zijn intussen op de markt: naast de Vega Frick hebben ze ook een vegetarisch alternatief voor de cervela en voor bitterballen. 

De Vega Frick is een 100% vegetarische frikandel. Dit uniek product is opgebouwd uit duurzaam geteelde soja vanuit Europa. De vegetarische frikandel is gekruid op basis van de originele kruiding wat hem de typerende smaak geeft. De textuur wordt bekomen door een uiterst complex proces waardoor de textuur en mondgevoel zeer echt aanvoelt. Naast de smaak en textuur zoals de frikandel is dit product zo uniek door zijn uiterst gunstige voedingswaarde namelijk slecht 74Kcal en 0.5g plantaardig vet. Hierdoor scoort hij een nutri-score B en lichtgroen. In praktijk wil dit zeggen dat ze 97% minder vetten bevatten en cholesterol-vrij zijn ten opzichte van een gemiddelde frituursnack. Alsook de Kcal zijn 67% lager dan de normale vleessnack.

En ik moet toegeven, ik was echt verbaasd. Ik ben normaal niet zo'n fan van vleesvervangers, maar in dit geval proef je totaal géén verschil met een gewone frikandel. Bovendien is ook het uitzicht exact hetzelfde, en dat wil je toch wel bij een snack van de frituur.

Ik koos ervoor om de klassieke 'curryworst speciale' een Italiaans tintje te geven en serveerde de Vega Frick met een basilicummayonaise, zongedroogde tomaatjes en Parmezaanse kaas. 

Voor de basilicummayonaise breng ik een klassieke mayonaise op smaak met verse basilicum en versgemalen peper. Werk de Vega Frick vervolgens af met nog wat blaadjes basilicum, zongedroogde tomaatjes, schilfers Parmezaanse kaas en fijngesnipperde rode ui.

Smakelijk!

Benieuwd geworden naar de smaak? Op de site van Flexitarian Bastards kan je terugvinden welke frituur in jouw buurt deze snacks serveert!

Reacties