zondag 10 november 2019

Valentino 'Sjokola' - music meets chocolate

Het gebeurt wel eens dat er een leuke uitnodiging binnenkomt voor een event, maar dat ik me echt niet kan vrijmaken. In dat geval sturen we af en toe ook de wederhelft op pad. Dinsdagmiddag mocht hij op bedrijfsbezoek bij Valentino Chocolatier. De nieuwe lijn die nu werd voorgesteld is niet suikervrij, maar ze hebben ook wel enkele suikervrije pralines in hun gamma. Hieronder zijn verslag.

Deze middag voel ik me een beetje als 'Sjakie en de Chocoladefabriek'. Ik mocht in het gezelschap van niemand minder dan Isabelle A. het atelier en de productieruimtes van Valentino Chocolatier in Schepdaal bezoeken.


Enkele maanden geleden verscheen Isabelle’s album met de gelijknamige hitsingle 'Sjokola'. Bij Valentino begrepen ze al snel dat Isabelle een kleine chocoladeverslaving heeft en lanceerden ze het voorstel om een praline te ontwerpen die perfect zou passen bij dat nummer. Schitterend idee natuurlijk. Isabelle ging daarop zelf aan de slag met de meester-chocolatiers van Valentino en creëerde haar eigen pralines. Daarna zochten ze in het ruime gamma van Valentino ook nog pralines die mooi pasten bij de andere nummers van de CD.

Dinsdagmiddag werden deze pralines officieel voorgesteld aan de pers, maar eerst kregen we een uitgebreide rondleiding doorheen de productie. In de ruime productiehal staan kort samengevat drie verschillende productielijnen :
  • Een lijn voor klassieke pralines, waarbij eerst het omhulsel wordt gemaakt, waarna de vulling erin komt.
  • Een lijn voor pralines die net het tegenovergestelde zijn. Eerst maken ze de vulling klaar, waarna deze doorheen een ‘chocoladegordijn’ schuift en eventueel nog verdere versiering krijgt. Denk aan glanzende bolletjes met streepjes erover of aan klassieke truffels.
  • Een nieuwe korte lijn waarbij tegelijk omhulsel en vulling gegoten kan worden. Dit is ook de lijn waarop Isabelle’s pralines werden gemaakt, en de lijn waarop de suikervrije pralines worden gecreëerd.


We leerden ook dat Valentino enkel werkt met chocolade die vloeibaar aangeleverd wordt. Dit vooral om energie te besparen. Het was ook opvallend dat ondanks de vele machines er toch ook nog best veel handmatig werk diende te gebeuren. De streepjes chocolade als versiering op een praline worden er met de hand op aangebracht, wat Isabelle ook mocht demonstreren. Rob vertelde ons dat ze er bewust voor kiezen om niet te groot te worden. Als ze in elke winkel en supermarkt willen liggen zouden ze enorme hoeveelheden moeten produceren waarbij alleen nog de aantallen tellen. Valentino blijft liever bewust iets kleiner met heel veel aandacht voor smaak en kwaliteit. 


De rondleiding ging ook nog langs de keuken, waar de vullingen voor alle pralines worden voorbereid, en langs de verschillende magazijnen. We eindigden in de winkel voor een kleine receptie en… om eindelijk ook te proeven van Isabelle’s creatie. Het mag gezegd worden, dit is een zeer lekkere praline. Toen ik als afsluiter vroeg aan Isabelle of dit project voor herhaling vatbaar is kreeg ik een zeer enthousiaste ‘ja’ te horen ! 


P.S. Wisten jullie al dat de ‘huisbar’ van Double Strainger is gemaakt door dezelfde schrijnwerker die ook de winkelinrichtingen maakt voor de Valentino shops ? Onze bar-bibliotheek lijkt qua stijl dus wel een beetje op die leuke chocoladewinkels 😉 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten