Flexitarian Bastard - Veggie frituursnacks

In elke provincie zitten er één of twee slagers die net dat stukje innovatiever zijn dan de rest. Slagers wiens passie voor hun beroep ervoor zorgt dat ze steeds voorloper zijn op vlak van nieuwe trends. Waar we in de laatste jaren vooral trends zagen als Dry Aged rundsvlees en perfect gekruide en gedroogde charcuterie voor het aperitief, lijken de nieuwste trends eerder de richting te kiezen van kwalitatieve veggie producten.

De beenhouwer-broers Carmans uit Beringen waren reeds eind jaren 90 volop bezig met vegetarische hamburgers. Veel te vroeg want een vraag was er toen amper, maar de technologie hadden ze in huis en die wordt vandaag opnieuw keihard ingezet. Erik en Luc Carmans haalden food-innovator Steve Bonnyns aan boord en lanceren een gloednieuwe start-up : The Flexitarian Bastards.


Hun doel is niet de zoveelste te zijn die op de groeiende markt van vegetarische en veganistische gerechten springt, maar wel om ook de flexitariër te overtuigen van hun producten. Een flexitariër is een consument die wel vlees en vis eet, maar niet noodzakelijk elke dag. Liever een paar keer per week een echt goed stuk vlees dan elke dag iets middelmatigs. Die flexitariër wil best enkele dagen vegetarisch eten, mits het ook naar zijn normen echt lekker is.

Carmans E&L zit onder één dak met Horeca groothandel Van Zon en die hebben een rijke geschiedenis als leverancier van heel wat bistro’s en frituren. De meest verkochte snack in de Belgische frituur is nog steeds de curryworst, soms ook frikandel of lange hamburger genoemd, al naargelang de streek. Deze curryworst zou dan ook de allereerste snack worden die nu op de markt komt in een 100% veggie versie : De “Vega Frick”.

Woensdagmiddag stuurden we Geert naar de officiële persvoorstelling die doorging in zomerbar ‘Secret Garden’ in Beringen. Presentator Lieven van Gils liet eerst de drie initiatiefnemers aan het woord, maar daarna mocht een panel van foodexperts plaatsnemen om hun mening te ventileren over de markt voor dit product… en uiteraard over het product op zich.

De vegetariër die vandaag niet kan weerstaan aan de lokroep van de Vlaamse frituur heeft niet echt veel keuze. Met een loempia, bamischijf of kaaskroket is de keuze zeer beperkt. Het is de ambitie van de Flexitarian Bastards om in de loop van dit jaar naast de Vega Frick ook nog gelijkwaardige alternatieven te lanceren voor de cervelaworst, de boulet en de Mexicano. Daarna komt er ook een hele reeks charcuterie. Het team is nu reeds hard aan het werk om al deze producten op punt te stellen.

Hun doel is om telkens een product te ontwikkelen met praktisch dezelfde smaak als het origineel, maar ook een flink stuk gezonder. Een gewone curryworst bevat 224 kcal en 18 gram dierlijk vet terwijl de Vega Frick slechts 74 kcal en 0,5 gram plantaardig vet bevat. De Vega Frick kreeg dan ook Nutriscore B (lichtgroen).

Aan tafel zat ook de bekende friturist Bjorn Wolfs van Frituur Lutselus. Hij kwam recent in de media omdat hij op zijn vroegere wekelijkse sluitingsdag voortaan een veggiedag organiseert. Op die dag werkt hij met plantaardige olie en serveert hij enkel vegetarische snacks. Volgens Bjorn staat er elke maandag een rij klanten aan te schuiven tot buiten op de stoep, dus de markt is hier zeker klaar voor.

Ook Willem Asaert nam deel aan het panelgesprek. Als één van de bekendste Vlaamse culinaire journalisten mocht ook hij zijn mening geven over het product en daar was hij vrij duidelijk over. Deze veggie curryworst smaakt zelfs beter dan heel wat curryworsten die hij tot dusver had geproefd. Het kan niet anders of deze producten moeten een succes worden.

Uiteraard mocht er ook geproefd worden door alle aanwezigen en Geert moest eerlijk toegeven dat hij weinig of geen verschil kon proeven met een gewone curryworst. Voor een carnivoor als mijn wederhelft een hele verrassing... De textuur benadert zeker het origineel en doordat er voor de bereiding exact dezelfde kruiden gebruikt worden als voor het origineel is de smaak ook echt bijna hetzelfde.


Net als in de frituur werd de Vega Frick geserveerd als een “curryworst speciale” met mayonaise, ketchup en uitjes. Maar zeker vermeldenswaardig was de “Mexicaanse speciale” met avocado, nacho’s en pepertjes. Een schitterend alternatief voor de gewone special. Er was ook nog een derde versie met radijsjes, maar dat was iets minder naar Geert's persoonlijke smaak.

Deze vegetarische curryworst is meer dan geslaagd en volgens Luc Carmans zal ook de cervela heel wat mensen overtuigen. Als ze dit verhaal inderdaad met deze kwaliteit kunnen verderzetten denk ik dat er een mooie toekomst weggelegd is voor deze Flexitarian Bastards !


Disclaimer : All pictures and texts are copyrighted by Tineke’s Cucina unless stated otherwise in the article. While some items might have been gifted by the producer or distributor, these are in no way paid promotions or recommendations.

Reacties