Week van de steak-friet

Deze week loopt de Week van de steak-friet, een initiatief van VLAM en de Buurtsuper. Geen moeilijk gerecht, maar een oerklassiek Belgisch bordje. Dat initiatief wilden we dan ook even in de kijker zetten.

De bakwijzes kunnen nog al eens verschillen en zijn altijd een bron van hilariteit. Ik gruwel van de "goe gebakken" die mijn grootvader altijd wil, hij moet dan weer niet weten van "al dat bloed" in mijn blue gebakken steak.

Kan je niet goed mee met al die termen? Hier nog even een overzichtje:
  • Bleu: het vlees is aan de binnenzijde nog quasi volledig rauw, maar wel warm.
  • Saignant: het vlees is meer gebakken, zodanig dat het aan de binnenzijde nog rood is.
  • A Point:  dit vlees is helemaal niet meer rauw aan de binnenzijde, maar toch nog vrij sappig. Je steak is volledig "op punt" gebakken.
  • Bien Cuit: het vlees is goed gebakken (lees: uitgebakken) en mag niet meer rauw zijn aan de binnenzijde. Het vlees zal duidelijk droger zijn dan de vorige bakwijze.

Hoe ga je te werk?
Haal het vlees een tijdje voor het bakken uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen (zeker bij een blue gebakken steak vind ik dit belangrijk). 
Laat een pan goed heet worden. Smelt boter in de pan en laat bruinen. Kruid intussen de steak met peper en zout.
Voor een blue steak: bak gedurende ongeveer 1,5 minuut op hoog vuur (pas de baktijd aan naargelang de dikte van je steak).
Voor een saignant steak zet je nadien het vuur wat minder en bak je nog een minuutje verder.

Op de site van Lekker van Bij Ons kan je een leuk lijstje vinden om na te gaan hoe je steak nu juist gebakken is!

Reacties

Populaire posts