Heerlijke herfst! Over vallende bladeren, kastanjes en suikervrije appeltaart
Het is zover, de herfst is weer volop in het land. Wat een heerlijke tijd is dat toch. Vallende bladeren in zovele kleuren, kastanjes, pompoenen... Ik ben er dol op. De zesjarige des huizes is eveneens fan en dat merk je dus ook. Naar school wandelen gaat steevast gepaard met het oprapen van enkele kastanjes en bladeren (die mama moet drogen, zodat we daar nadien mee kunnen knutselen), er wordt gezeurd om boswandelingen en pompoensoep en tot wanhoop van de wederhelft hebben we het huis alvast wat versierd :-)
De voorbije weken waren ook ideaal om de appels uit eigen tuin te plukken. Dit jaar had ik een massa appelen en fameus grote exemplaren ook. Een deel werd zo opgegeten, een deel werd verwerkt in siroop en een deel werd taart. Naast de appelboom stond nog een bramenstruik met nog wat bessen, dus werd het een appel-bramentaart... met een origineel rastertje.
Ingrediënten
De voorbije weken waren ook ideaal om de appels uit eigen tuin te plukken. Dit jaar had ik een massa appelen en fameus grote exemplaren ook. Een deel werd zo opgegeten, een deel werd verwerkt in siroop en een deel werd taart. Naast de appelboom stond nog een bramenstruik met nog wat bessen, dus werd het een appel-bramentaart... met een origineel rastertje.
Ingrediënten
- 2,5 kopjes bloem
- 225 gram (koude) boter
- 1 tl zout
- 1/2 kopje + 1 el Canderel kristalkorrel
- 1 el vanille-extract
- 175 ml water
- 6 appelen
- 1 bakje braambessen
- 2 el maïzena
- herfst-specerijen: 1 tl kaneel, 1 tl gemalen gember, een snuifje nootmuskaat, 1 tl allspice
- citroensap
Bereidingswijze
Maak het deeg: meng de bloem met het zout en 1 el Canderel. Snij de in blokjes en meng bij de bloem. Verkruimel tussen je vingers tot alles een kruimelige massa is. Voeg al knedend de vanille en het water toe tot je een homogeen, glad deeg hebt.
Verdeel het deeg in twee, rol in folie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.
Maak intussen de vulling. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in partjes of blokjes. Meng de appelen met de braambessen. Besprenkel met citroensap en meng met de maïzena en specerijen.
Rol één deel deeg uit tot een taartbodem. Bekleed er je taartvorm mee en doe de vulling erin.
Haal de tweede deegbol uit de koeling. Maak er reepjes van en schik ze over de vulling. Versier de taart met de rest van het deeg (kleine meid koos voor sterretjes).
Bak de taart gedurende 1 uur op 175°C.
Laat afkoelen alvorens te ontvormen.
Reacties
Een reactie posten