Zuurdesem brood

Wie de voorbije week naar Over Eten keek op één kon het al horen "zuurdesem is hip". En het toeval wil dat wij na ons bezoek aan de Molenbergfeesten van afgelopen weekend ook dit lekkere brood onder de aandacht wilden brengen. Bij deze dus :)

Vorige week kon je in Blaasveld terecht op de domeinen van stokerij De Molenberg. Centraal op deze feesten staan de single malt whisky’s die hier ter plaatse gestookt worden op basis van het moutbeslag van de bekende ‘Gouden Carolus’ bieren.*


Naast een bezoek aan de stokerij en een proeverij was er echter ook een streekproductenmarkt die onze aandacht trok. Met een picknick van 12 bonnetjes kon je hier terecht en kon je zelf je picknickmandje samenstellen. Je kon er kiezen uit paling in't groen, allerhande charcuterie, honing, rijstpap, enz. Ons oog werd echter meteen getrokken door het broodstandje van BroodNodig.


De familie Van Eeckhout is er één van tradities, en de geschiedenis start in 1929. Het deeg maken en ambachtelijk bakken is nooit gestopt. In 1987 neemt de derde generatie, Marc Van Eeckhout en zijn vrouw Lutgart, het roer over. Op een bepaald ogenblik had de familie maar liefst vier eigen winkels.

Maar tijden veranderen. In onze steeds weer veranderende maatschappij starten Marc en Lutgart BroodNodig op, een zelfbedieningsbroodshop waar je op elk moment van de dag terechtkunt voor kwalitatief én vers brood. Intussen zijn er reeds 12 automatische broodshops in Mechelen, Hofstade, Muizen, Vilvoorde, Boortmeerbeek en Willebroek.

Op de Molenbergfeesten vertelde Marc ons gepassioneerd over hoe zij brood maken: met respect voor de ingrediënten, puur en met kwalitatieve producten. Zo lassen ze maar liefst vijf rustmomenten in bij het maken van hun brood. Het hele proces van deeg tot brood op tafel neemt zo'n 24u in beslag! En dat proef je zeker wel. Wij konden genieten van de brouwerspistolets tijdens de picknick en vonden het stiekem toch wel jammer dat de shops enkel in het Mechelse te vinden zijn ;-)

Er wordt gekozen voor natuurlijke ingrediënten zoals bijvoorbeeld voor de 'Mechelkorn", een écht brouwersbrood met een huisgemaakte blend van 8
granen, 4 zaden en Gouden Carolus biergist van Brouwerij Het Anker.

Ook werken ze dus met de zuurdesem waar we deze blog mee begonnen.

Brood met zuurdesem wordt gemaakt zonder de toevoeging van bakkersgist. Zuurdesem wordt gemaakt van een 'zetsel' van bloem en water, wat men laat fermenteren. Na enkele dagen is de zuurdesem klaar en kan je een heerlijk brood gaan bakken. Het is niet zo eenvoudig als het klinkt, maar het resultaat is zeker wel de moeite waard!

Vooraan: zuurdesem

Meer weten? Bekijk dan het filmpje van Over Eten maar eens!

*Wie meer wenst te weten over de stokerij en de whisky's, kan terecht op de blog van Double Strainger.

Reacties