Koken op de Plancha

Vorige week was ik te gast in Antwerpen voor een workshop "koken op de plancha" van Forge Adour met Ilse d'Hooge. Samen met enkele collega-bloggers kreeg ik een uitleg over de plancha, een bundeltje recepten en instructies waarmee we zelf aan de slag konden.

Ilse ken je waarschijnlijk best van Libelle, waar ze al jaren culi-redactrice is. Ze werd in het verleden ook verkozen tot Hobbykok van het Jaar door Weekend Knack.


Bij een glaasje en een hapje (pata negra, een Spaanse ham genoemd naar de zwarte poten van het varken, gevulde pepertjes, tomaatjes), kregen we de instructies voor de komende gerechten. Er werd volop gekozen voor de vis- en schaaldieren kaart. En onder het heerlijke lentezonnetje kon dat niet beter gekozen zijn.Op het menu:

  • Mosselen met gegrilde paprika's
  • Pittige zeeduivel met gebakken krieltjes, rode ui en rucola
  • Gegrilde langoustines met dragonboter en gegrilde venkel
  • Pancakes met nectarines

We werden verdeel in groepjes en konden aan de slag. Ik koos zelf voor de bereiding van de langoustines omdat ik hier gewoon dol op ben.


De langoustines werden middendoor gesneden, bestreken met dragonboter en in helften gegrild. Eerst op de vleeskant, dan op de schaalkant. Geen bang hebben dat dit zal aanbakken of loslaten uit de schelp, dit lukt perfect!Het mosselgerecht bleek een pittige schotel op smaak gebracht met de paprika's, piment d'espelette en een glaasje Hierbas de las Dunas. Dit is een likeurtje met maar liefst 18 verse planten, bloemen en kruiden uit de duinen van Cadzand. Deze likeur wordt gestookt door niemand minder dan Syrco Bakker, de bekende chef van het restaurant Pure-C. Wij proefden en keurden dit eerder al bij ons bezoek aan The Pharmacy in Knokke (lees meer hierover op Double Strainger). Een zeer leuke toets voor dit gerecht!Ook voor de zeeduivel werd gekozen voor een pittige marinade. En dat brengt me meteen tot een voor mij belangrijk aspect van de plancha: zelfs met al deze boters en marinades kleefden de gerechten niet vast aan de plaat. Ik had dit toch enigzins anders verwacht.Andere pluspunten?
  • Snel klaar
  • Zowel binnen als buiten te gebruiken
  • Er is een afdruipsysteem ingewerkt zodat overtollig vocht eenvoudig verwijderd kan worden
  • Eenvoudig regelbare temperatuur

Minpuntjes?
  • Alweer een ander toestel in de keuken ;-)
  • Om echt volledige maaltijden te bereiden kom je er niet met de kleinere plancha en moet je al een stevig exemplaar in huis halen.Reacties

Populaire posts