Zusto - zoetstof en roomijs - review

Al enige tijd is de zoetstof Zùsto op de markt. Zùsto is een suikervervanger die heel wat voordelen biedt: hij is veelzijdig, bevat viermaal minder calorieën dan suiker, is makkelijk te verwerken en smaakt bovendien even lekker als suiker. Ook Delhaize sprong op de kar en biedt twee ijsproducten aan op basis van deze zoetstof. Hoog tijd voor een test dus!


Zùsto is vergelijkbaar met Ellphi en eveneens gemaakt op basis van voedingsvezels. Het bevat een combinatie van specifieke voedingsvezels die gekozen werden omwille van hun waarde voor de gezondheid en hun uitstekende kwaliteiten als suikervervanger in allerlei toepassingen. Naast de vezels wordt er een intensieve zoetstof toegevoegd, veelal sucralose.

Zùsto is makkelijk in gebruik (100 gram suiker = 100 gram zoetstof) en er valt prima mee te bakken. Wij hebben alvast enkele tests gedaan in gebak en dit bleek prima te werken.
Wel opletten bij het toevoegen van de zoetstof bij vocht: net zoals andere suikervervangers klontert het enorm.

Zùsto kost 9,95€/kg en is verkrijgbaar voor de consument bij o.a. Makro, Jan Gevers (Mol) en Horeca Totaal (Brugge).

Sedert midden maart heeft Delhaize in exclusiviteit twee nieuwe revolutionaire ijsproducten gelanceerd met de innovatieve suikervervanger Zùsto. Deze producten, een vanille-roomijs en een aardbeisorbet, bevatten geen toegevoegde suikers, hebben veel minder calorieën en hebben gegarandeerd dezelfde smaakbeleving als de klassieke ijsproducten. Delhaize wil met deze innovaties nog meer de kaart van gezondheid trekken en haar klanten kwalitatieve en innovatieve producten aanbieden.

De cijfers spreken voor zich :

 • De aardbeiensorbet bevat 63% minder calorieën en 90% minder suiker (vergeleken met een standaard fruitsorbet)
 • Het vanilleroomijs bevat 35% minder calorieën en 80% minder suiker (vergeleken met standaard vanille roomijs)

Beide producten kosten 3,99 € en werden door ons uiteraard uitgebreid getest.


En we moeten toegeven dat dit een zeer lekker ijsdessert is. Zowel het roomijs als de sorbet scoorden prima op smaak en textuur. Er was ook geen chemisch nasmaakje te bespeuren. Het ijs is vlot uit te scheppen, niet korrelig en overheerlijk. Het ideale zomerse ijs dus!


Reacties

 1. Voor ijs kan Zusto misschien gebruikt worden maar als 1 op 1 suikervervanger in gebak is het absoluut waardeloos. Het klontert (versteend zelfs) als het in aanraking komt met eiren, melk, of zachte boter. Ongeschikt voor biscuit, zelfs voor simpele cupcakes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het verklontert inderdaad fel, maar wanneer je bij gebruik wat aanpassingen doet lukt het wel. Sowieso moet je het niet in één keer aan een recept toevoegen, maar al roerende. Voor biscuit gebruik ik het inderdaad ook niet, maar in andere degen kan het dan weer wel.

   Verwijderen
  2. Het klontert als het in aanraking komt met boter…dat staat op de verpakking en de bedienden in de winkel maken u daarop attent

   Verwijderen
 2. Vandaag had ik iemand ontmoet die me Zusto voorstelde, ze zei zelfs dat je ermee kon karameliseren, is dat zo? Want ik lees dat het toch klonktert en deze dame beweerde net van niet. :)
  Ik gebruik veel ellphi wel en ben daar wel content van nu ik er mee heb leren werken, ook om de klonters wat te vermijden.

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kan zowel met Ellphi als Zusto karameliseren, maar het vergt enige oefening. Zusto heeft inderdaad soms de neiging van te klonteren, ik voeg het steeds al roerende en beetje bij beetje toe. Er staan recent ook enkele recepten met Zusto online trouwens.
  Ik heb ook karamelappeltjes (zo van op de kermis) in het boek Suikervrije Feesthapjes gezet (Ellphi).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als het klontert ga ik er even met de soepmixer door. Hélpt

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts