Mexican night: Eenvoudige nachos & margaritas

De Dagen Zonder Vlees campagne is weer gestart. DZV is een frisse bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. Het opzet is simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten. En dat met zo veel mogelijk mensen. Samen besparen we zo veel mogelijk  op onze ecologische voetafdruk.

Dagen Zonder Vlees is geen pleidooi voor het volledige vegetarisme, maar een gezamenlijke uitdaging voor duurzamere voedingsgewoontes. En daar wilden we dit jaar wel eens een keertje aan meedoen. Alleen... 40 dagen zonder vlees is wel heel erg lang. We kozen dan ook voor een parttime actie: de helft van de week veggie, de helft gewoon. In principe van maandag tot en met donderdag zonder vlees, maar moeten we ergens gaan eten waar er toch vlees op de tafel staat, dan gaan we niet moeilijk doen. Het gaat er mij om om even stil te staan bij het feit dat het een grote impact maakt op het ecologische, maar ook om het feit dat je best wel lekker kan eten zonder vlees. Ik ben niet de persoon om volledig veggie te gaan eten (daarvoor eet ik te graag vlees), maar ik eet wel elke week sowieso één of meerdere keren géén vlees. Keuze genoeg zou ik zeggen!

Met ons kookboek Suikervrije Feesthapjes gaven we al aan dat we wel vaak met apero en kleinere gerechtjes bezig zijn. Ook tijdens de DZV blijft ons aperitiefmomentje heilig. Even wat knabbelen met een glaasje aan het einde van de werkdag, gezellig bijpraten. Het hoort er allemaal bij.

De wederhelft is intussen zelfs gestart met een eigen blog rond cocktails, mocktails, drankjes, enz. als spinoff van deze blog. Enerzijds omdat hij heel veel recepten heeft, anderzijds omdat hij niet gebonden wil zijn aan het suikervrije.

We hebben wel besloten om af en toe een gezamenlijke blogpost te doen. En dit is daar eentje van. In het kader van onze Mexicaanse apero een post met nachos voor Tineke's Cucina en margaritas voor Double Strainger.



Een foto die is geplaatst door Tineke Vanhove (@tinekevanhove) op

Ik ben dol op nachos: de combinatie van de hartige chips met pittige jalapenos en veel kaas is gewoon hemels. Dit zeer eenvoudig gerecht staat op minder dan 10 minuten op de tafel en is echt wel een voltreffer.

Enjoy!

Nachos

Ingrediënten

  • Een half zakje nachos (natuur)
  • 2 el jalapenos (uit een bokaaltje)
  • 1/2 tomaat
  • 1/2 zakje geraspte cheddar

Bereidingswijze

Verwarm de grill voor.

Doe de nachos in een ovenschaal. Besprenkel met de jalapenos en in fijne stukjes gesneden tomaat. Doe er flink wat kaas over.

Zet een paar minuutjes onder de grill.

Smakelijk!

Tip

Je kan uiteraard eindeloos variëren met de toppings. In de lente/zomer voeg ik altijd wat pijpajuintjes toe, maar ook rode ui is zeer lekker hierbij.

Margaritas


Ingrediënten
  • 35 ml tequila
  • 20 ml Cointreau
  • 15 ml Limoensap

Bereiding

We gaan deze cocktail serveren in een typisch Margaritaglas of bij gebrek daaraan in een Martiniglas. Dit glas mag je alvast voorkoelen met enkele ijsblokjes.

Doe alle ingrediënten in een shaker met ijs en schud krachtig gedurende een tiental seconden. Verwijder het ijs uit het glas en giet de cocktail doorheen een strainer in het glas.
Afwerken met een limoenwieltje op de rand van het glas.

Eventueel mag je de rand van het glas eerst een zoutrandje geven.
Opgelet : Een zoutrandje maak je steeds alleen aan de buitenkant van het glas, nooit aan de binnenkant. Dit doe je door enkel de buitenkant vochtig te maken met een stukje limoen en daarna het glas voorzichtig in een bordje met zout te duwen.  

Meer info en tips kan je vinden in de blogpost van Double Strainger.

Reacties