Paasbroodjes

Waar slapeloze nachten al niet goed voor zijn... Ik kon vannacht de slaap niet vatten en ben dan maar opgestaan om alvast wat paasbroodjes te bakken.

Overal zie je deze dagen vlechtjes, paashaasjes, 'hot cross buns', enz. Jammer genoeg steeds boordevol suiker en vaak ook gedroogde vruchten. Ik wou toch eens proberen om dit zonder suiker tot een goed einde te brengen. Het bleek verrassend makkelijk en smaakvol te zijn! Bovendien zijn de broodjes eenvoudig te maken en op een klein uurtje helemaal klaar. Ideaal voor de paasbrunch dus.



Ingrediënten

  • 280 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 125 ml volle melk
  • 5 gram aspartaam
  • zeste van 1 citroen
  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • Een snuifje zout
  • 4 hardgekookte (eventueel gekleurde) eieren

Bereidingswijze

Los de gist op in de lauwe melk.

Zeef de bloem. Meng ze met het gist-melk mengsel, het ei en de zeste van citroen. Kneed en voeg als laatste een snuifje zout toe. Kneed verder tot een homogeen deeg.

Bol je deeg op en laat 40 minuten rijzen onder plastiek.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Deel in 4 porties en maak er vlechten van. Maak een cirkel van de vlecht en leg in het midden een hardgekookt ei.
Leg de nestjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Hou er rekening mee dat het deeg nog uitzet tijdens het bakken!

Klop de eierdooier los met een klein beetje water en bestrijk de broodjes met het mengsel.

Bak gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Lekker met wat boter of confituur.




Reacties