dinsdag 28 april 2015

Fan van bitter?

Bitter is na zoet de meest favoriete smaak van de Belg. Vier op de tien Belgen – vooral Vlamingen en vrouwen – zijn fan. Zo blijkt uit het allereerste bitter-onderzoek bij 1.000 Belgen, dat Campari door iVOX en het aromalaboratorium van de KULeuven, technologiecampus Gent, liet uitvoeren.

Witloof, zwarte chocolade, bier… Bitter zit duidelijk in ons Belgische DNA. Maar hoe sterk? Dat was nog niet eerder onderzocht. Met de grote bittertrend van 2015, op gang getrokken door mixologisten met bittere cocktails, werd het dus tijd om ons Belgische bitterpalet eens grondig onder de loep te nemen.

De resultaten?De absolute favoriet tussen de selectie bitterproducten is het Belgische product bij uitstek: witloof. Drie kwart van de Belgen eet dit graag. En koffie (70%) is geliefder dan zoete varianten zoals cola en limonade (oef!). Vervolledigen de top vijf van meest geliefde bittere producten: zwarte chocolade (69%), olijven (61%) en veldsla (60%). Al zijn er regionaal wel duidelijk verschillen. Zo zit koffie helemaal niet in de top vijf voor de Vlaams-Brabanders en kunnen olijven West-Vlamingen het minst bekoren. Ook blijkt veldsla twee keer zo populair in Vlaanderen als in Wallonië. Walen hebben dan weer een opvallende voorkeur voor bittere zwarte chocola.Witloof, pompelmoes, radijsjes… liggen vooral op het bord van de vrouw. Zij kiest opvallend vaker voor bitter eten. Mannen winnen het op bittervlak enkel met koffiedrinken (75% tov 66%). Gemiddeld eten vier op de tien Belgen graag bitter, zowel in koude als warme gerechten. ‘Healthies’ koken een kwart meer met bittere producten en ‘foodies’ vallen dan weer voor bitter-cocktails. 45% van de Belgen lust trouwens graag een bitter aperitief.

Bij het lezen van de resultaten zou je denken dat we zelf de enquête ingevuld hadden :-)

  • Veldsla - check
  • Dol op koffie - check
  • Bittere aperitiefjes - check
  • Pompelmoes - check
Een leuk resultaat om te lezen dus.

Krijg je zelf zin in wat bitters? Neem eens een kijkje op de blog voor inspiratie. Wij zijn vooral fan van de garnalencocktail met pompelmoes (en veldsla!), een chocoladecake zonder bloem met sinaas of een frisse gin-tonic.


Gin-Tonics bij Gasthof 1618 te Diest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten