Valentijnsgebak

Op een workshop rond suikervrij kerstgebak kreeg ik de vraag om een recept voor een rolbiscuit zonder melk, boter, room, enz. Schandalig veel later heb ik het recept uitgewerkt :-)

Om er een extraatje bij te maken, is dit recept ook aangepast om te kunnen dienen als valentijnsrecept.


Biscuit

Probleem bij de biscuit was dat de persoon in kwestie geen gebruik kan maken van de biscuitmix van Ellphi. Jammer, maar daar passen we wel een mouw aan. Tagatesse bleek echter ook niet mogelijk, want ook hier bleek een reactie op te komen. Wat dan wel? Zelf een biscuit maken gezoet met Ellphi zoetstof!

Ingrediënten 

  • 4 eieren
  • 60 gram Ellphi
  • 75 gram bloem

Bereidingswijze

Scheid de eiwitten en de dooiers.

Klop de eiwitten stevig op. Voeg beetje bij beetje de Ellphi zoetstof toe en klop verder (let op, niet in één keer toevoegen, risico op klonteren!).

Klop de dooiers los en spatel 1/3 van het eiwit hieronder.
Spatel de bloem onder het mengsel en als laatste de rest van het eiwit.

Beboter je bakplaat en bekleed met bakpapier.

Strijk het beslag dun uit op de bakplaat.

Bak gedurende ongeveer 5 minuten op 230-250°C

Na het bakken ontvormen en laten afkoelen op een rooster dat je afgedekt hebt met een (propere) keukenhanddoek.


Swiss meringue

Zwitsers meringue is een kookschuim. Als je het zou uitbakken wordt het wat harder dan een andere meringue. Een groot voordeel voor ons recept is dat door de warme bereiding de zoetstof oplost, en dat je dus een zachte structuur van meringue krijgt en geen korreltjes. Het schuim is ook steviger, wat verwerking in gebak vereenvoudigt.

Ingrediënten
  • 100 gram eiwitten
  • 200 gram Ellphi zoetstof

Bereidingswijze

Zet een kom au bain marie klaar. Doe er de eiwitten in en begin zachtjes te kloppen. Blijf kloppen en voeg beetje bij beetje de zoetstof toe. Klop verder tot de zoetstof volledig is opgelost in het eiwit (neem een beetje van het mengsel tussen je vingers en wrijf over elkaar, als je geen korreltjes meer voelt is het in orde). 

Giet het eiwit over in je keukenrobot en laat op hoge stand kloppen tot een mooi wit, stevig schuim. (Heb je geen keukenrobot, klop dan met de elektrische mixer).

Klaar!


Afwerking

Voor een rolbiscuit neem je de biscuit en meringue, die je verder kan afwerken met wat confituur of vers fruit.

Voor een valentijngebakje kan je een rondje uitsteken uit je biscuit, vervolgens strijk je een laagje aardbeienconfituur op de biscuit en spuit je met een gekartelde spuitzak een flinke toef meringue op het gebakje. Werk af met een aardbeitje.

Reacties

Populaire posts