zondag 22 februari 2015

Kinderen zonder toegevoegde suiker

De afgelopen week gaven we op onze Facebookpagina al mee dat je in De Standaard de komende weken/maanden heel wat kan lezen over leven zonder suiker, diabetes, enz. Lotte Alsteens werd aangeduid als correspondent "suiker" en schrijft regelmatig over dit thema.

Dit weekend kan je een lange bijdrage lezen rond leven met kinderen zonder toegevoegde suiker. Suikervrij koken voor je kinderen dus.

Er blijkt heel wat kritiek te zijn op sommige ouders omdat ze hun kinderen zonder toegevoegde suiker willen (of moeten) laten leven. En dit hoewel zelfs Kind en Gezin dit aanbeveelt: ‘We adviseren ouders om zo weinig mogelijk producten te gebruiken met toegevoegde suikers. Dit om de kinderen niet te laten wennen aan de zoete smaak, ter preventie van overgewicht en van tandcariës. Het toevoegen van enkelvoudige koolhydraten (zoals tafelsuiker, red.) gaat ten koste van andere noodzakelijke voedingsstoffen. Dat zijn de meervoudige koolhydraten (zoals zetmeel, red.), eiwitten en onverzadigde vetten.’

Hoewel Tineke zonder suikers door het leven gaat, is dit niet noodzakelijk voor de rest van het gezin. We zijn zeker geen fan van cola en andere frisdranken, en dat krijgt de dochter (bijna 4) dus ook niet. Het bleek echter helemaal niet zo moeilijk om Elise zonder suiker op te voeden. De maaltijden zijn sowieso zonder toegevoegde suikers, en voor de tussendoortjes blijkt ze heel erg op mama te lijken. Naast de verboden frisdranken is haar standaardreactie op de vraag van een kassière "wil je een snoepje" steeds "neen dank u, ik lust dat niet". Ook met koeken en taart doe je haar geen plezier. Haar favoriet tussendoortje blijft een appel. Gezondheid troef dus.

Favoriet tussendoortje: appeltje en water

We merken soms wel dat andere ouders hier anders tegenover staan, maar krijgen eigenlijk nooit opmerkingen over onze houding.

Een prachtig bewijs dat kinderen helemaal geen suiker nodig hebben kwam van de dochter zelf. Net geen twee jaar was ze toen ze kwam met de melding "ik lust ook geen suiker, net zoals mama".

Groot was wel onze verbazing enkele maanden geleden op school. Op de kleuterschool mag je geen chocolade en andere meebrengen en dagelijks is er een verplicht fruitmoment. Tijdens het grootouderfeest was de dochter echter teleurgesteld omdat ze alleen chocomelk hadden en pannenkoeken met suiker en "dat lust ik niet". Zo jammer toch. Het is toch helemaal niet moeilijk om ook tijdens een "feestmoment" suikervrij door te doen? Vorig jaar trakteerde onze peuter bij haar verjaardag op fruitstokjes in de klas. Dit jaar ben ik nog aan het nadenken, maar laatst liet ze alvast weer vallen dat ze opnieuw zulke stokjes wil meenemen. Leuk toch? (Al denk ik dat er andere kleutertjes zullen zijn die dit géén leuk idee vinden ;-) )

Terug naar het artikel dan. Ik was heel blij de nuchtere reacties van Sigri en Frank te lezen. Ja het is aanpassen, maar niet zo heel moeilijk. Het is enorm frustrerend om steeds "gezoet met stevia" te zien staan en dan in de kleine lettertjes toch nog suiker op te merken. En het is toch allemaal zo duur. Maar de aanpassing is inderdaad niet zo zwaar. Je kookt gezond, maar je kan nog steeds zeer lekker eten. Het hoeft allemaal niet zo extreem en ingewikkeld.

Ik had het wel moeilijker met de getuigenis van Mieke en Koen. Ze besteden "een paar uur per dag" aan inkopen doen en koken. Dat lijkt me nu niet echt haalbaar. Met een dagjob, een bijberoep en een gezin, heb ik zeker niet elke dagen uren tijd om in de keuken te staan (vandaar ook de ruime "snel klaar" categorie op de blog). Ook gaan wij niet zo ver dat we werkelijk alles zelf maken. Ja, in quasi alles zit een beetje suiker (toegevoegd of natuurlijk), maar met een beetje gezond verstand kom je ook ver. Eerlijk... bij het lezen van dit stuk van het artikel was ik zelfs met mijn ogen aan het rollen...

We hebben het al vaak gezegd: suikervrije varianten (koekjes, confituur, ...) zijn allemaal duur in vergelijking met gewone producten. En eerlijkheidshalve moet ik er aan toevoegen dat ik ze vaak ook niet koop. Te duur en te weinig smaak. Wij bakken uiteraard regelmatig zelf cake, koekjes en taart, en maken ons eten zelf. Je moet vaak eens nadenken en opletten met ingrediënten als specerijen waar vaak suiker in zitten, maar eens je ermee aan de slag bent went dit snel. Het hoeft helemaal niet extreem of raar te zijn. Gewoon lekker ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten