zondag 1 februari 2015

Pannenkoeken met chocoladesaus

Morgen is het 2 februari, Maria Lichtmis. Het is de herdenking van de "Opdracht van de Heer in de Tempel" en het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de Joodse wet moest brengen.Vandaar de Latijnse naam Purificatio Mariae. Lichtmis is de laatste feestdag waarvan de datum verbonden is aan die van Kerstmis. Hij valt 40 dagen daarna.

Lichtmis is ook de datum van het patroonsfeest van de Katholieke Universiteit Leuven, waarvan Maria de beschermheilige is: de Sedes sapientiae. Eerlijkheidshalve moet ik er ook bij zeggen dat ik dit laatste wist, maar de eigenlijke betekenis van Lichtmis "ge-copy-paste" heb van onze goede vriend Wikipedia ;-)

 Het is ook traditie dat er op Maria Lichtmis pannenkoeken gegeten worden. De kippen leggen opnieuw, er zijn weer eieren genoeg om het beslag te maken. Dit pannenkoeken bakken wordt uitgedrukt in het gezegde:" Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm".


De voorbije jaren kon je op de blog al een basisrecept voor pannenkoeken(taart) en een recept voor Kaiserschmarrn vinden. In ons kookboek "Suikervrije Desserten" staat een recept voor havermoutpannenkoeken. Dit keer gaan we echter de calorierijke toer op, met pannenkoeken met chocoladesaus en verse aardbeien. Want februari, dat betekent ook Valentijn. En als er nu twee dingen zijn die ik daar onlosmakelijk mee verbind, zijn het wel chocolade en aardbeien!

Voor de pannenkoeken

  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • 500 ml melk
  • 3 eieren


Doe de bloem in een kom.

Klop in een andere kom de melk en eieren los.

Voeg het eiermengsel stilletjes aan bij de bloem en klop tot een homogeen mengsel.


Doe de boter in een pan en bak één voor één de pannenkoeken in een tweetal minuten gaar.


Voor de chocoladesaus

  • 100 gram suikervrije fondantchocolade 
  • 200 ml room

Breng de room aan de kook. Haal het pannetje van het vuur en smelt de chocolade in de kokende room. Meng tot een gladde saus


Serveren

Plooi een pannenkoek in vier, overgiet met de chocoladesaus en geef er verse aardbeien bij.

Smakelijk! 

1 opmerking: