Zeetong Vis van het Jaar - Zeetong Meunière

Het is al de 26ste maal dat de Vlaamse visserijsector en VLAM een Vis van het Jaar verkiezen. De vis wordt voorgesteld bij de start van zijn seizoen. Van juni tot december is zeetong het lekkerst.

Zeetong is economisch erg belangrijk voor de Vlaamse vissers. Na pladijs is het de meest aangevoerde zeevis. De visserij op tong is een typevoorbeeld van hoe een duurzame visserij er zou moeten uitzien. Er wordt op tong gevist met borden en met boomkoralternatieven. Diverse aanpassingen aan het vistuig verminderen de ongewenste bijvangsten, beperken het brandstofverbruik en impact op de zeebodem.
Ongeveer één derde van de zeetong wordt opgevist in de Noordzee. Daarnaast zijn ook het Engels Kanaal, de Keltische zee, de Golf van Biskaje en de Ierse Zee belangrijke vangstgebieden.

Tijdens het jaar van zijn verkiezing promoot VLAM de Vis van het Jaar op verschillende manieren. In samenwerking met Michaël Vrijmoed van restaurant Vrijmoed in Gent hebben ze een receptenfolder samengesteld die gratis verdeeld wordt in de visverkooppunten. Daarnaast werken ze samen met talrijke magazines en culinaire programma’s om de consument aan te sporen eens een recept met zeetong uit te proberen in de keuken.

Ook wordt nationale wedstrijd voor de horecageorganiseerd  naar aanleiding van de verkiezing van de Vis van het Jaar.

Zeetong is een topper in de viskeuken. De vis verenigt een aantal eigenschappen die bijzonder in de smaak vallen bij visliefhebbers: hij heeft stevig visvlees dat toch zacht en sappig is. Hij kan op tal van wijzen bereid worden: gebakken, gegrild, in de oven, gestoomd, gepocheerd,…. De meest bekende bereiding is wellicht de tong meunière, waarbij de bebloemde tong in zijn geheel in boter gebakken wordt en nadien overgoten wordt met het braadvet waaraan citroensap en peterselie is toegevoegd. Hij wordt zowel gefileerd als in zijn geheel verkocht.

Ook bij Tineke's Cucina zijn we opgetogen met de verkiezing van zeetong tot vis van het jaar. Want geef nu toe, hoe lekker kan eenvoudig zijn? Een in boter gebakken tong, met citroen en peterselie... Heerlijk!

We willen dan ook meteen van de gelegenheid gebruik maken om onze versie mee te geven. De boter lijkt veel, maar dit is echt wel nodig.

Ingrediënten

  • 4 zeetongen
  • 1 lepel bloem (vloeiende)
  • 75 gram goede boter
  • 1 citroen + extra partjes
  • verse peterselie

Bereidingswijze

Spoel de vissen en dep goed droog.

Kruid met peper en zout, en bebloem.

Smelt de boter en bak er de vissen in gaar (vier minuutjes per kant). 

Haal de vis uit de pan. Voeg het sap van de citroen bij de boter. Kruid eventueel nog wat bij.

Serveer de vis met de citroenboter, een extra partje citroen en flink wat verse peterselie.

Lekker met gebakken krieltjes, een slaatje en stokbrood.Bron persbericht: VLAM

Reacties

Populaire posts