dinsdag 27 mei 2014

Culinaria - A Cut Above

Mei is weer volop de maand van de culinaire events. Naar jaarlijkse gewoonte brachten we ook dit keer weer een bezoek aan Culinaria² in Tour & Taxis (Brussel).

In 2009 haalde Culinaria als eerste in België sterrenchefs uit hun restaurant om hen te laten koken onder elegante tenten in hartje Brussel. Op die manier ontstond er een beweging die liefhebbers van lekker eten op een geheel nieuwe manier wilde laten genieten.

Het gaat om een tijdelijk evenement en dat wekt frustratie; je moet erbij zijn, ter plaatse proeven, gezien worden, want anders heb je het allemaal gemist… Omdat elke proeverij beperkt is in de tijd, wordt ze automatisch exclusief, iets voor insiders, die de best bewaarde geheimen van de chefs naar waarde weten te schatten; je proeft er dingen die je anders pas over enkele jaren op je bord krijgt…

Alles gebeurt op één plaats, met een overkoepelend thema en een unieke sfeer, met kunst en muziek als inspiratiebron.

Dit jaar koos men voor het thema "origineel festijn", aangekondigd als een tafelmoment - een banket.

Anders dan andere jaren koos je niet ter plekke welke gerechtjes je wilde proeven, maar kon je op voorhand intekenen voor één van de twee menu's.

De mise-en-bouche was wel nog steeds "vrij" te kiezen, tussen de vier aanwezige chefs.

Wij kozen voor het hapje van Kenny Bernaerts (Studio Bern): sint-jacobsvruchten - mechelse asperges - karnemelk - rogge - lavas, en het hapje van Alex Joseph & Michel Borsy (Rouge Tomate): vol-au-vent - qwehli garnaal - kalfszwezerik - prei - paddestoel - citroen. Beiden schitterende creaties.


Nadien kozen we voor hetzelfde menu:

  • Voorstel van Colonna-Cesari van Centpourcent*: 3 x Tonijn: Tartare, Tataki et crème de Thon metagrumes
  • Voorstel van Pascal Devalkeneer van Chalet de la Forêt**: Sneetje van staartvis gesmoord in tomatencoulis met donkere olijfolie en wilde kruiden.
  • Voorstel van Bart De Pooter chef-kok van Pastorale**: Tartaar van biefsteak "Clarabella".
  • Voorstel van Laury Zioui van l'Eveil des Sens*: Gekonfijte ganzenlever in Alpage AOP Gruyèreroom met balsamico, medjoul dadel.
  • Voorstel van Clément Petitjean van l'Auberge de la Grappe d'Or*: Festijn als in de Gaume met speenvarken op spit geserveerd met een emulsie van touffaye.

Kort gezegd was het weer een schitterende avond.
Onze toppers? Het trio van tonijn van Colonna Cesari was in zijn geheel een prachtig gerecht. Het vlees in de steak tartaar van Bart De Pooter was subliem (zie ook de adering op de foto rechts) en de ganzenlever die Laury Zioui serveerde was overheerlijk.

Enige uitvaller was voor ons het gerecht van Pascal Devalkeneer. Pure smaken, dat wel, maar toch niet zo onze smaak.

Nadien volgden nog de dessertgangen, met een copieus bordje zwitserse kazen. De meningen waren verdeeld: gaande van 'schitterend' tot 'dat kaasbordje zorgde voor de indigestie' ;-)


Het dessert was een samenwerking tussen Marc Ducobu (links) en Pierre Marcolini (rechts).


Culinaria zou Culinaria echter niet zijn, mocht er niet wat meer te beleven zijn. Zo kon je ook dit jaar weer terecht in de gourmet market, bij verschillende standjes en er waren ook opnieuw workshops in de foodiequare. Wij namen deel aan een Vintage Cocktails workshop by "Chez Hortense" en maakten een Old Fashioned met rum en een Daiquiri.
De tafel met enkele prachtige flessen bourbon en whisky was een uitnodiging op zich. De echtgenoot was dan ook een béétje teleurgesteld toen hij hoorde dat hij zijn favoriete Old Fashioned dit keer met rum moest maken en niet met whisky. Maar het resultaat mocht er wel zijn. Chez Hortense is één van de hipste places-to-be in Brussel, en dat merk je zelfs tot in deze workshops.


Het VTM programma "Mijn Pop-up Restaurant" was ook te gast op Culinaria. Om te bewijzen dat ze die stem waard zijn, kregen de duo’s uit WOLF en Sticks & Stones de kans om in de potten te roeren op Culinaria en hun gerechten voor te stellen aan de grootste chefs van België.


Terwijl de duo’s uit Brussel en Gent zwoegen en zweten achter hun fornuis, zagen Noémie en Jeremy  (Antwerpen) het allemaal graag gebeuren. Zij konden genieten van een smaakvol hapje en een verfrissend drankje, en namen zelfs deel aan een workshop. 

Hieronder nog enkele sfeerbeelden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten