zondag 14 juli 2013

Suikervrij vanille-ijs

Onderstaand recept verscheen eerder in onze nieuwsbrief van juli. Met dit mooie zomerse weer, is het natuurlijk het perfecte moment om wat ijs te maken!

Tineke volgt reeds enige tijd een opleiding tot brood- en banketbakker. Hierin zaten ook enkele lessen rond "comsumptie-ijs". We gingen aan de slag en kwamen tot een heerlijk suikervrij vanille-ijs, gezoet met tagatesse.

Een veelgehoord probleem met suikervrij ijs, is dat het korrelig wordt, of dat het een klomp wordt in de vriezer. Probleem één is met dit recept van de baan, probleem twee werd tot onze eigen verbazing eveneens opgelost. Het ijs wordt nog steeds zeer hard, maar laat het een twintigtal minuutjes uit de diepvries alvorens te serveren en het resultaat is perfect.

Ingrediënten

 • 600 ml volle melk
 • 300 ml room
 • 125g Tagatesse
 • 1 vanillestokje
 • 4 eieren
 • 4 eidooiers


Bereidingswijze

Verwarm de melk, zoetstof en vanillestokje tot het kookpunt.

Klop in een aparte kom de eieren en dooiers los.

Voeg een beetje van de melk al roerend bij de eieren en klop los. Voeg dan het gehele eiermengsel bij de warme melk. Verwarm verder tot 80 à 85°C. Let op dat het mengsel niet te dik wordt en niet gaat binden. Wanneer je zorgt dat je niet boven de 85°C komt, zit je normaal wel veilig.

Zeef het mengsel en doe de room erbij. De room mag niet bij het kokende mengsel om bacteriegevaar te vermijden.

Mix gedurende 8 à 10 minuten.

Voeg de vanillestok opnieuw toe en laat alles afkoelen (liefst een nacht/ 24u).

Draai tot roomijs in de ijsmachine.

4 opmerkingen:

 1. Lukt dat ook met magere melk en room?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je resultaat zal wel stukken minder romig zijn, en ook niet goed indikken. De room en volle melk zorgen ook voor de dikte.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zou dit ook doenbaar zijn om te gebruiken in een tearoom? Vooral naar de zomer toe is er wel vrij veel gebruik met de milkshakes en ijskoffies. En hoe zit het met bewaring?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Qua bewaring weet ik niet echt, lang blijft het hier niet in de vriezer zitten :) Je moet er enkel rekening mee houden dat het wel vrij had wordt in de vriezer. Je kan het best even uithalen alvorens te serveren.

  BeantwoordenVerwijderen