St. Patrick's Day, de Ierse keuken
St. Patrick's Day (Iers-Gaelisch: Lá Fhéile
Pádraig) is de nationale feestdag
van Ierland, Noord-Ierland, Montserrat en
de Canadese provincies Newfoundland en Labrador. De
feestdag valt op 17 maart, waarbij men de beschermheilige van het
land, Sint-Patricius herdenkt. Overal in Ierland wordt dit uitbundig
gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de
rivier de Liffey in Dublin. Groen is de kleur die met het
festival wordt geassocieerd. Feestgangers dragen meestal groene kleding en men
kan bijvoorbeeld groen bier kopen op deze dag. Overal kan je ook het Ierse
klavertje, de Shamrock, zien.
Wanneer wij denken aan de Ierse keuken, denken we aan
stoofpotjes, Guinness en colcannon. Er is echter veel meer. Om dit duidelijk te
maken kiezen we vandaag, ter ere van St. Patrick's Day, voor een blogpost met
feestelijke, lichtere, Ierse recepten.
Met de klok mee zie je hier knolseldersoep met coquilles
en een crumble van pens, carpaccio van Iers rundsvlees en Iers sodabread met
gerookte zalm.
Carpaccio van Iers rundsvlees
Je kan het uiteraard heel eenvoudig houden, en opteren voor
een heerlijke Ierse steak, of een voorgerechtje met carpaccio van Iers
rundsvlees. Het vlees is donkerder dan Belgisch rundsvlees, en ook meer
dooraderd.
Ingrediënten
- Rundscarpaccio
- Parmezaan (blokje)
- Olijfolie
- Peper
- Fleur de sel
- Kappertjes
Bereidingswijze
Schik de carpaccio op een bord. Kruid met peper en zout en
besprenkel met olijfolie. Schaaf schilfers van de parmezaanse kaas. Bestrooi
het vlees ermee. Werk af met kappertjes.
Serveer met wat rucola, stokbrood en boter.
Knolseldersoepje met coquilles en een crumble van pens
In de Angelsaksische keuken wordt 'black pudding' (onze
zwarte pens) als een delicatesse aanzien. Ze wordt meestal in schijfjes
gebakken (zo maakt ze bijvoorbeeld ook onderdeel uit van een full English
breakfast). Voor deze soep kozen wij voor een Luikse pens. Deze is iets vaster van textuur dan een 'gewone' zwarte pens, wat beter is voor je crumble.
Ingrediënten
- 1 knolselder
- 2 uien
- 3 teentjes look
- 150 ml witte wijn
- 2 liter kippenbouillon
- 1/2 brikje room
Afwerking
- 3 sint-jacobsnootjes per persoon
- Luikse pens
Bereidingswijze
Schil de knolselder en snij in grove stukken. Snij de ui in
grove stukken en snipper de lookteentjes fijn.
Verhit wat boter in een kookpot en fruit er de groenten in
zonder te laten kleuren.
Wanneer de groenten zacht worden overgiet je met wijn en
laat even opkoken zodat de alcohol verdampt. Voeg de bouillon toe en kook het
geheel zachtjes gedurende 20 minuten, totdat de knolselder zacht is.
Pureer de soep. Kruiden met peper en zout. Voeg de room toe en
warm de soep weer zachtjes op.
Intussen verkruimel je de pens. Bak de stukjes pens in een
pan tot ze krokant zijn. Bak vervolgens de coquilles.
Serveer elk bord soep met 3 coquilles en wat van de crumble.
Tip: vind je coquilles toch wat duur, werk de soep dan
eens af met grijze garnaaltjes en bieslook!
Irish sodabread met gerookte zalm
Ingrediënten
- 170 gram zelfrijzende volkorenbloem
- 170 gram (gewone) bloem
- 290 ml karnemelk
- 1/2 tl bicarbonaat
- 1/2 tl zout
Bereidingswijze
Meng de droge ingrediënten. Maak een kuiltje in het midden
en giet er de karnemelk in. Meng met een vork snel tot één geheel. Kneed nog
even door.
Bak gedurende 30 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven
(op een bebloemde bakplaat).
Snij dikke schijven van het brood. Beleg met een schijfje
gerookte zalm en werk af met zure room en bieslook.
Happy St. Patrick's day!
Reacties
Een reactie posten