Wijnen in het Groothertogdom Luxemburg

Vaak wordt nogal neerbuigend gedaan over Luxemburgse wijnen. En toch, Moezelwijnen daarentegen vinden velen fantastisch. Waarom grijpt men echter altijd naar de Duitse Moezelwijnen? De Moezelstreek bestrijkt ook een groot stuk van het Groothertogdom Luxemburg. De afgelopen week maakten wij een roadtrip door de Luxemburgse Moezelstreek en bezochten een wijnboer en een gekende producent van mousserende wijnen. Zeker de moeite waard!

Duhr Frères

Eén van de wijnboeren in de regio zijn de gebroeders Duhr, elfde generatie reeds. Zij beheren zelf hun wijngaarden en wijnstokken op natuurlijke manier en behandelen hun wijnen, van mout tot verpakking op hun eigen domein. Hun wijngaarden bevinden zich in Wintrange Felsberg, Ahn Palmberg en Ahn Göllebour.

Het lijkt heel bizar, een kleine boerderij en toch zovele wijngaarden. Het resultaat is dan ook een lange lijst aan beschikbare wijnen:
- ELBLING Wintrange Hommelsberg
- RIVANER Donwer Fiels
- AUXERROIS Ahn Pietert, Ahn Hohfels
- PINOT BLANC Ahn Wacholderberg
- PINOT GRIS Ahn Göllebour - Wintrange Felsberg
- PINOT NOIR Ahn Göllebour
- GEWÜRZTRAMINER Ahn Göllebour
- RIESLING Ahn Palmberg - Wintrange Felsberg
- CHARDONNAY
- En ook een schuimwijn: CRÉMANT DE LUXEMBOURG MONMOULIN Brut

Met daarnaast nog een aantal speciale uitgaven (Domaine et Tradition, Eiswein,...). Alle wijnen dragen het etiket Clos "Mon Vieux Moulin".

Bij Duhr Frères kan je ook als particulier terecht voor je aankoop van wijn. Een degustatie is ook steeds mogelijk na afspraak.

Adres:
DUHR Frères
25, rue de Niederdonven
L-5401 AHN

Tel: +352 76 07 46
Fax: +352 76 85 13
E-mail: lucduhr@duhrfreres.lu
Site: www.duhrfreres.lu


Bernard-Massard

In Grevenmacher kan je de kelders van Bernard-Massard bezoeken. Je kiest voor een bezoek met 1, 2 of 3 glazen schuimwijn. Tijdens het bezoek legt een (niet al te vriendelijke) gids je het productieproces uit, waarna je enkele soorten kan degusteren.


De schuimwijnen van Bernard-Massard zijn goed gekend. Ze worden gemaakt volgens de Méthode Traditionelle, wat erop neerkomt dat het productieproces identiek is aan dat van de Champagne. Aangezien dit een beschermde oorsprongbenaming is (BOB), mag deze naam niet gebruikt worden. Vroeger werd naar deze wijnen verwezen middels de benaming "Méthode Champenoise", maar ook dit is sedert 1994 verboden door de Europese Unie.

De Méthode Traditionelle verwijst naar de tweede gisting die de wijnen ondergaan op de fles. Tijdens de tweede gisting -de prise de mousse- kan de druk in de fles oplopen tot 6,5 atmosfeer (er sneuvelt dan ook regelmatig een fles). Aansluitend worden de flessen enige tijd met de hals naar beneden opgelegd. Gedurende deze tijd worden ze regelmatig een slag gedraaid. Tegenwoordig gebeurt dit gelukkig machinaal. Hierdoor zakt het bezinksel van de tweede gisting in de hals van de fles. Om dit bezinksel te verwijderen bevriest men de hals om vervolgens de tijdelijke afsluiting (een eenvoudig kroonkurkje) te verwijderen. De gist, die zich intussen in de flessenhals bevindt, springt er dan uit. Hierbij verliest de fles ook ongeveer 1 BAR aan druk.

Bernard-Massard heeft verschillende schuimwijnen - "Méthode Traditionnelle" demi-sec, brut, rosé en aromatisé. Er zijn ook gespecialiseerde cuvées zoals Cuvée Réservée, Cuvée de l'Ecusson en de Crémant "Clos des Rochers".

Het verschil in deze wijnen zit zich in het aantal jaren dat de wijnen op fles gisten (bvb. 1 jaar voor de Méthode traditionelle, 2 jaar voor de Cuvée de l'Ecusson). De benaming Brut, demi-sec, enz. wijst op de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd na de gisting. Op dat ogenblik wordt namelijk een likeur toegevoegd om een bepaalde smaak te krijgen. De brut bevat dan het minste suiker.

Opgelet: zelfs een brut schuimwijn zal suikers bevatten. Niet alleen in de laatst toegevoegde likeur, ook bij de opstart van de productie wordt reeds suiker toegevoegd. Dit is namelijk nodig om tijdens het gistingsproces de productie van CO en dus bubbels te bekomen.

Echter, Bernard-Massard is ook producent van gewone Luxemburgse wijnen (een toch wat minder gekend aspect). De wijnen zijn dan "Côtes de Grevenmacher" alsook wijnen van de domeinen "Thill"- Château de Schengen en "Clos des Rochers" (Grevenmacher).

Adres:
Caves Bernard-Massard
22, Route du vin
L-6773 Grevenmacher

Tel.: +352 75 05 45-1 of + 352 75 05 45 228
Fax: +352 75 06 06
E-mail: info@bernard-massard.lu
Site: www.bernard-massard.lu

Reacties